Tarkastusvaliokunta: Anne Berner toiminut osaavasti Finavian osalta

Tarkastusvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Olavi Ala-Nissilän (kesk.) mukaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on toiminut osaavasti Finavian osalta.

  • LKS 20170217 Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma kertoi valiokunnan Finavia-linjauksista tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina 17. helmikuuta 2017, oikealla valiokunnan varapuheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

    Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.), keskellä varapuheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä.

    ()

Eduskunnan tarkastusvaliokunta antoi perjantaina mietinnön valtionyhtiöiden riskienhallinnasta ja Finavian surullisen kuuluisista johdannaiskaupoista.

Valiokunta käsitteli Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastuskertomuksiin liittyen valtion yhtiöiden riskienhallintaa ja toimintaa yleisesti sekä Finavian johdannaiskauppoja vuosina 2009 – 2011. Yhtiölle aiheutui johdannaiskaupoista suuria menetyksiä vuoden 2011 osalta.

Tarkastusvaliokunnan Olavi Ala-Nissilän mukaan julkisuudessa on syntynyt väärä käsitys, että kyse olisi erityisesti Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin toiminnasta.

– Yhtiöllä on oma johto ja toimielimet. Johdannaiskauppojen aikana Liikenne- ja viestintäministeriössä on toiminut neljä ministeriä. Vasta ministeri Bernerin aikana vahinkojen määrää ja seurauksia on selvitetty aktiivisesti, hän toteaa.

Viime vaalikaudella ongelmia ei tehokkaasti vielä selvitetty. Syksystä 2015 niiden määrää ja seurauksia on ratkottu määrätietoisesti.

Mietinnön mukaan yhtiö ei ole ollut menestyksellinen toteutetussa välimiesmenettelyssä, kantelussa Finanssivalvonnalle ja oikeudenkäynnissä koskien yhtiön entistä rahoituspäällikköä ja varatoimitusjohtajaa. Rahoituspäällikkö ja varatoimitusjohtaja todettiin täysin syyttömiksi. Yhtiön toimitusjohtajaa vastaan on nostettu vahingonkorvauskanne.

– On tärkeää, että valtionyhtiöiden johdossa on riittävästi osaamista. Tarkastusvaliokunnan mielestä osaamista ei ole ollut riittävästi koskien johdannaiskauppojen hallintaa Finaviassa vuosina 2009 -2011.

Tarkastusvaliokunta katsoo, että yleiset valtionhallinnon riskienhallinnan ohjeet ja hyvin toimivat omistusohjauksen periaatteet muodostuvat yhä tärkeämmiksi, kun julkisomisteiset yhtiöt lisääntyvät niin valtion, kuin erityisesti maakuntien hallinnossa.

– Aina on kehitettävää, mutta koen, että ministeri Berner on toiminut osaavasti omassa roolissaan. Asiat on otettu hallintaan, Finavia menestyy ja sillä on hyvä johto, Olavi Ala-Nissilä sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.