Verkkouutiset

Sari Essayah: Ruotsin muutoksilla ei vaikutusta Nato-kantaan

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mielestä puolueen ei tarvitse tarkistaa Nato-kantaansa Ruotsin sisarpuolueen perässä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kristillisdemokraatit pidä tarpeellisena tarkistaa Nato-kantaansa, vaikka sisarpuolue Ruotsissa on näin tehnyt.

– Ruotsin kristillisdemokraatithan on ollut hyvin riippuvainen tästä allianssiyhteistyöstä. Minusta on aika luontevaa, kun siellä muutkin porvariallianssin puolueet ovat tarkistaneet Nato-kantaansa, niin kristillisdemokraatit seuraa perässä, Suomen kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo Verkkouutisille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ruotsissa kristillisdemokraattinen puolue on asettunut kannattamaan maan Nato-jäsenyyttä. Myös keskustapuolue, kokoomus ja kansanpuolue tukevat liittoutumista.

Essayah arvioi, etteivät Ruotsin porvaripuolueiden liikkeet aiheuta suunnanmuutoksia, vaikka toki Ruotsin tilannetta seurataan:

– Meillä on ollut puolueessa koko ajan sekä Naton kannattajia että vastustajia, Essayah toteaa.

Kristillisdemokraattien nuorisojärjestö KD-nuoret on kannattanut Nato-jäsenyyden hakemista parisen vuotta. Syksyn puoluekokouksessa tähän liittyvä aloite kuitenkin hylättiin.

– Totesimme puoluekokouksessa, että kun Nato-selvitys on tällä vaalikaudella tulossa, emme halunneet kristillisdemokraatteina lähteä etukäteen tekemään omaa selvitystä tai muodostamaan kantaa, sanoo Essayah.

Ei välttämättä Ruotsin perässä

Kristillisdemokraatit kannattaa hallituksen Nato-selvitystä. Puolueen mielestä selvitys pitäisi tehdä parlamentaarisesti.

– Meillä on pitkä perinne siinä, että ulkopolitiikkaa tehdään parlamentaarisesti, Sari Essayah perustelee.

Essayah ei kannata selvityksen tekemistä yhteistyössä Ruotsin kanssa:

– Minusta on tärkeää, että jokainen maa tekee selvityksensä omista turvallisuuspoliittisista lähtökohdistaan käsin.

Jos Ruotsi päätyisi hakemaan Nato-jäsenyyttä, ei tämä Essayahin mielestä merkitsisi sitä, että Suomen välttämättä pitäisi seurata perässä:

– Suomi tekee siinäkin tilanteessa oman itsenäisen arvionsa.

Ruotsin nykyinen hallitus on kuitenkin ilmoittanut, ettei se hae jäsenyyttä.

Suomessa kristillisdemokraatit on linjannut vaaliohjelmassaan, että Nato-jäsenyyden hakeminen säilyy Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan mahdollisuutena jatkossakin.

Essayah ei osaa sanoa mitään yksittäistä syytä tai tilannetta, joka antaisi puolueelle aiheen tarkistaa Nato-kantaansa:

– Luulen, että se on aina sellainen tarkastelu, jossa katsotaan ulko- ja turvallisuuspoliittista kokonaisuutta. Se ei välttämättä ole mikään yksittäinen asia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)