Verkkouutiset

Ekonomit: Paikallinen sopiminen ei tarkoita vain palkkojen ja työehtojen heikentämistä

Suomen Ekonomit pitää paikallista sopimista tarpeellisena ja tärkeänä. Jotta sopiminen työpaikkatasolla saadaan laajemmin käyttöön, tarvitaan toimivat raamit ja rakenteet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Uskomme, että useat, työn tekemiseen liittyvät kysymykset, osataan parhaiten ratkaista työpaikkatasolla, toteaa Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää.

Paikallisen sopimisen laajempi hyödyntäminen edellyttää kuitenkin hänen mukaansa yhteisten selkeiden neuvottelumallien luomista ja lainsäädännön viilaamista siten, että sopijapuolet on määritelty ja luotu kaikille työpaikoille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Suomen Ekonomien toiminnanjohtaja Hanna-Leena Hemmingin mukaan harmillista sen sijaan on se, että nyt julkisuudessa käytävä keskustelu on osin harhaanjohtavaa.

– Paikallistasolla sopiminen on jo mahdollista, mutta usein se tuntuu tarkoittavan ainoastaan palkkojen ja työehtojen heikentämistä, hän sanoo.

Suomalaisilla työmarkkinoilla paikallisen sopimisen raamina on sopimusaloilla työehtosopimus ja sopimuksettomilla aloilla lainsäädäntö. Ekonomeista puolet toimii aloilla, joilla on työehtosopimus ja puolet on sopimuksettomilla aloilla, siis pelkän lainsäädännön varassa.

Hemmingin mukaan Suomen Ekonomit on mielellään mukana parantamassa paikallisen sopimisen edellytyksiä. Tämä tarkoittaa, että työpaikoilla on tasavertaiset sopijaosapuolet, lainmukaiset suunnitelmat ja jatkuvaa yhteistoimintaa.

– Hyvin tehty paikallinen sopiminen on sekä työnantajan että työntekijöiden etu, ja se joustaa molempiin suuntiin yrityksen tilanteen mukaan, summaa Hemming.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)