Verkkouutiset

Elinsiirtopotilaat ovat suurentuneessa ihosyövän vaarassa

Ihosyövät ovat yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan elinsiirron saaneilla potilailla huomattavasti tavallista yleisempiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinsiirronsaaneilla potilailla varsinkin ihon levyepiteelikarsinooma eli okasolusyöpä on yleinen.

Tulokset julkaistiin JAMA Dermatology -lehdessä, ja niiden perusteella Yhdysvalloissa joka vuosi kymmenestätuhannesta elinsiirtopotilaasta 140 sairastuu ihosyöpään. Samaan aikaan perusväestöstä sairastuu vain neljä kymmenestätuhannesta. Valtaosa tapauksista on levyepiteelikarsinoomia, mutta myös melanooma ja merkelinsolukarsinooma ovat potilailla tavallista yleisempiä.

Tutkimuksessa lähes 11 000 elinsiirtopotilasta seurattiin viidestä kymmeneen vuotta.

Elinsiirtopotilaiden keskuudessa suurimmassa sairastumisvaarassa olivat valkoihoiset, jo ennen elinsiirtoa ihosyövän sairastaneet, miehet ja siirron aikaan yli 50-vuotiaat potilaat. Myös vuonna 2008 elinsiirron saaneet sairastuivat todennäköisemmin kuin vuonna 2003 leikatut.

Tutkimus ei osoita, mistä elinsiirtopotilaiden suurentunut ihosyöpäriski tarkalleen johtuu, mutta aiempien havaintojen perusteella syynä on todennäköisesti potilaille annettava immuunivastetta heikentävä lääkitys.

Ihon levyepiteelisyöpä eli okasolusyöpä on yleisin etäpesäkkeitä lähettävä ihosyöpä, ja se aiheuttaa noin viidenneksen ihosyöpäkuolemista. Suomessa siihen sairastuu noin 1 500 joka vuosi. Yleisin ihosyöpä on kuitenkin tyvisolusyöpä eli basaliooma, johon sairastuu vuosittain todennäköisesti jopa kymmenentuhatta suomalaista.

Uutispalvelu Duodecim

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)