Verkkouutiset

Kiintymyshormoni saattaa parantaa autistilapsen sosiaalisia kykyjä

Autismiin kuuluvat sosiaalisen vuorovaikutuksen ongelmat saattavat hieman lievittyä oksitosiini-hormonin avulla, kertoo uutispalvelu Duodecim.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Autismiin kuuluvat sosiaalisen vuorovaikutuksen ongelmat saattavat hieman lievittyä oksitosiini-hormonin avulla. Oksitosiini tunnetaan uutispalvelu Duodecimin mukaan kiintymyksen ja sosiaalisuuden hormonina, ja sillä on tärkeä rooli muun muassa lapsen ja äidin välisen tunnesiteen muodostumisessa.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa oksitosiinia annettiin nenäsumutteena autistisille 3–8-vuotiaille lapsille viiden viikon ajan. Vertailun vuoksi lapsille annettiin toisena ajankohtana viiden viikon ajan lumesumutetta, joka ei sisältänyt vaikuttavia aineita. Tutkimukseen osallistui 31 lasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Lasten vanhempien arvioiden perusteella lasten sosiaaliset vuorovaikutuskyvyt paranivat oksitosiinin jälkeen enemmän kuin lumesumutteen jälkeen. Vanhemmat eivät tienneet kumpaa sumutetta lapsi milloinkin sai. Oksitosiini oli turvallinen eikä aiheuttanut vakavia haittavaikutuksia.

Australialaistutkijoiden tulokset ovat mielenkiintoisia, mutta ne pitää varmistaa uusissa ja suuremmissa tutkimuksissa ennen kuin niitä voi pitää varmoina. Aiemmissa tutkimuksissa oksitosiini on parantanut myös muun muassa kasvojen ja tunteiden tunnistamista ja luottamusta.

Autismille ovat Duodecimin mukaan ominaisia jo lapsuudessa ilmenevät vakava-asteiset ja laaja-alaiset vajavuudet sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja viestintäkyvyssä. Pelkän autismin sijaan usein puhutaan laajemmin autismin kirjosta, johon lukeutuu myös Aspergerin oireyhtymä, Rettin oireyhtymä, disintegratiivinen kehityshäiriö ja laaja-alainen kehityshäiriö. Autismin kirjoon lukeutuva häiriö on noin 50 000 suomalaisella. Autismi on todettu noin 10 000:lla.

Tutkimus julkaistiin Molecular Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)