Autoveron voi toisilla automerkeillä joutua maksamaan kahdesti - tästä on kyse

Kansanedustaja jätti kirjallisen kysymyksen kaksikäyttöauton muuttamisesta seuraavasta uudesta autoverosta.

  • LKS 20160118 - Lumi pöllysi iltapäivän liikenteessä Kehä III:lla Helsingissä 18. tammikuuta 2016. Lumipyry ja pöllyävä lumi haittasivat liikennettä pääkaupunkiseudulla. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Auton muuttaminen voi johtaa uuteen veroon.

    ()

Vasemmistoliiton Markus Mustajärven kysymyksen otsikko on "autoveron perinnän epäoikeudenmukaisuudesta automerkistä johtuen muutoskatsastuksen yhteydessä".

Mustajärvi selvittää kysymyksessään ongelmatapausten taustaa.

"Kun maahamme tuodaan pitkällä hytillä, siis neliovisia ja kahdella istuinrivillä, varustettuja avolava-autoja, niin kaikissa niissä on istuimet viidelle hengelle. Jos ostaja haluaa rekisteröidä ajoneuvon pakettiautoksi, niin takapenkki poistetaan maahantuojan toimesta ja auto rekisteröidään kaksipaikkaiseksi. Silloin ei tarvitse maksaa korkeaa henkilöautoveroa ja käyttömaksukin on paljon pienempi".

Jos haluaa auton viisipaikkaiseksi niin takapenkit jäävät paikoilleen, auto rekisteröidään kaksikäyttöautoksi ja autovero on korkeampi, kuten myös käyttömaksu. Näiden kahden vaihtoehdon kohdalla käytännöt ovat kysymyksen mukaan selviä.

"On olemassa myös pienempiä kaksikäyttöautoja, joista voi itse poistaa takapenkin ja muutoskatsastaa sen pakettiautoksi. Silloin käyttömaksu pienenee, mutta maksettu korkeampi autovero jää valtiolle. Penkit voi myöhemmin panna paikoilleen ja jälleen muutoskatsastaa auto kaksikäyttöautoksi ja maksaa jatkossa korkeampi käyttömaksu, mutta autoveroa ei tarvitse uudestaan maksaa, koska se on jo kertaalleen maksettu auton koko käyttöiäksi".

"Kaikkien kohdalla käytännöt ja lain tulkinnat eivät kuitenkaan ole johdonmukaisia. Kansalainen muutoskatsasti kaksikäyttöautonsa (Volkswagen Amarog) pakettiautoksi koska takapenkille ei ollut käyttöä enää pitkään aikaan. Jos kyseinen autonomistaja haluaakin myöhemmin laittaa takapenkin uudelleen, jolloin auto muuttuu kaksikäyttöautoksi, niin hän joutuu maksamaan autoveron uudelleen!? Kuitenkin autovero on kuitenkin maksettu aikoinaan täysimääräisesti ja koko auton käyttöiäksi", Mustajärvi kertoo.

Kansanedustaja ihmettelee, miksi toisilla automerkeillä maksettu autovero pysyy kertaalleen maksettuna voimassa koko auton käyttöiän ja toisilla merkeillä ei. Hänen toinen kysymyksensä kuuluu "onko valtiolla oikeus periä joitain maksuja kahteen kertaan, kun sellaista oikeutta ei ole yrityksillä, yhteisöillä tai yksityisillä kansalaisilla".

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.