Verkkouutiset

Asuntolainoittaja TE:lle: Omakotitalojen rakentaminen oli virhe

Nurmijärvi-ilmiö oli lainoittajan mukaan hukkainvestointi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asiantuntijat ruotivat Talouselämässä asuntopolitiikkaa ja asumiseen kohdistuvien kustannusten nousua. Uhkana on, että asumiseen kohdistuvien kustannusten nousu syö ostovoimaa.

Asuntolainoitukseen erikoistuneen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna näkee, että virheitä tehtiin etenkin Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen aikana.

– Ennen finanssikriisiä euro- ja Nokia-huumassa elettiin vääränlaisissa kuvitelmissa. Matti Vanhasen ajamassa puutarhakaupunki-ideologiassa unohdettiin kaupungistumistrendi ja rakennettiin isoja omakotitaloja ympäri Suomen. Ne voidaan nähdä hukkainvestointeina. Nyt tosiasiat on tunnistettu, mutta kymmenen vuotta siinä hukattiin, Pauna sanoo.

Talouselämän mukaan vuosina 2005–2009 Suomessa tehtiin enemmän omakotitaloaloituksia kuin kerrostaloaloituksia. Nyt omakotitaloaloituksia tehdään vuositasolla enää reilut 6 000, mutta kerrostaloaloituksia jopa 2 400.

Helsingin yliopiston kaupunkitaloustieteen professori Heikki Loikkanen pitää hyvänä, että nyt valtiovalta kytkee infrainvestointeja kuntien asuntotuotantoon. Tuotanto keskittyykin tällä hetkellä juna- ja metroratojen yhteyteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)