Verkkouutiset

HS: Asumistukijärjestelmä ruokkii vuokrien nousua – ”Oravanpyörä hajoaa, kun Suomi menee konkurssiin”

Professorin mukaan asumistuki-indeksit voitaisiin tässä taloustilanteessa jopa jäädyttää kokonaan, jotta niiden nostattava vaikutus vuokriin hyytyisi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin Sanomat kertoo sunnuntaina, että jopa yli 60 prosenttia suomalaisista vuokralla asuvista saa asumistukea. Määrät ovat nousussa. Esimerkiksi yleistä asumistukea myönnettiin viime vuonna jo lähes miljardin euron edestä.

Asumistukia saavien määrä on tällä hetkellä korkeampi kuin koskaan, mutta lisäksi toimeentulotuen pitkäaikainen käyttö on yleistynyt. Jopa 1990-luvun alun lamavuodet jäävät nykyisten lukumäärien taakse. Valtiolle kustannus asumistuista on 1,7 miljardia euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä (kesk.) toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että työttömyys, vuokrien nousu ja asumistuen rakenteelliset ongelmat tekevät koko järjestelmästä sietämättömän ja tilanne saattaa vielä vain huonontua.

Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virén puolestaan toteaa haastattelussa, ettei nykytilanne vaikuta hänestä järjelliseltä.

Virénin mukaan asumis- ja toimeentulotuki sekä vuokrat ja asuntojen hintakehitys ruokkivat toisiaan siten, että kun asumistuki kasvaa indeksin mukaisesti, myös vuokrat kallistuvat.

– En tiedä, milloin tämä oravanpyörä hajoaa. Ehkä silloin, kun Suomen valtio menee konkurssiin, Virén toteaa Helsingin Sanomille.

Liisa Hyssälä ehdottaa vuokrasääntelyn palauttamista. Vuokrasääntelystä luovuttiin 1990-luvun alussa, eivätkä kaikki ole vakuuttuneita sen hyödyistä. Hyssälän mukaan kaikki keinot on kuitenkin otettava nyt käyttöön, jotta ”vähävaraisetkin kykenevät asumaan” jossakin.

Professori Virén ehdottaa puolestaan asumistuen indeksileikkuria tai jopa jäädyttämistä kokonaan. Lisäksi hänen mukaansa asumismenoihin tulisi palauttaa ”kohtuullinen” omavastuuosuus.

Virén korostaa heikkoa tilannetta, jossa Suomen tulonsiirtojärjestelmä on kasvanut hallitsemattomaksi.

– Ihmiset eivät tule normaalituloilla toimeen, koska kustannukset ovat suuret ja verotus huipussaan. Valtio yrittää kompensoida tätä tulonsiirroilla, jotka taas nostavat kustannustaso, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)