Verkkouutiset

Ääreisvaltimotauti yleisempi paljon lihaa syövillä

Lihapainotteista ruokavaliota noudattavat saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan sairastua tavallista herkemmin ääreisvaltimotautiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kohtuullinen alkoholinkäyttö ja runsas kahvinjuonti voivat puolestaan pienentää riskiä, tulokset osoittavat.

Ääreisvaltimotauti eli alaraajojen valtimotauti johtuu valtimoiden seinämien paksuuntumisesta ja tukkiutumisesta. Sen yleisin oire on katkokävely. Pahimmillaan tauti aiheuttaa pahan hapenpuutteen jalassa, minkä takia jalka joudutaan amputoimaan säärestä tai reidestä.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa seurattiin 14 000 aikuista kahdenkymmenen vuoden ajan. Ruokavaliosta kyseltiin tutkimuksen alkaessa ja seurannan aikana ääreisvaltimotauti todettiin 1 600 osallistujalla.

Tulokset osoittivat sairastumisriskin suurentuvan sitä enemmän mitä lihapainotteisempi osallistujan ruokavalio oli. Verrattuna vähiten lihaa syövään neljännekseen eniten lihaa syövien sairastumisriski oli lähes 70 prosenttia suurempi.

Alkoholia kohtuullisesti eli 1–6 alkoholiannosta viikossa juovat sekä vähintään neljä kuppia kahvia päivässä nauttivat sairastuivat puolestaan hieman muita harvemmin. Vertailukohtana olivat osallistujat, jotka eivät käyttäneet lainkaan alkoholia tai kahvia.

Ruokavaliolla on suuri vaikutus sydämen ja verisuonten terveyteen, joten nyt saadut tulokset ovat uskottavia. Tuloksista on silti vaikea päätellä, kuinka suuri osa sairastumisriskistä johtuu lihasta ja kuinka paljon osallistujien muista elintavoista ja ruokavalion muista piirteistä.

Suomessa ääreisvaltimotautia potee noin joka viides yli 65-vuotias. Katkokävely kehittyy noin kahdeksalle prosentille heistä ja tauti pahenee kriittiseksi hapenpuutteeksi noin 2 – 5 prosentilla katkokävelypotilaista. Vuosittain näistä potilaista noin 1 200:lle joudutaan tekemään amputaatio.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Nutrition -lehdessä ja siitä raportoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)