Verkkouutiset

Digivaikuttaja Ville Oksasen elämäntyölle kaivataan jatkajia

Effi-järjestö perustaa muistopalkinnon vaalimaan digivaikuttaja Ville Oksasen perintöä, mutta ennen kaikkea järjestö kaipaa toimintaansa ihmisiä jatkamaan Oksasen elämäntyötä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustava Electronic Frontier Finland (Effi) -järjestö on päättänyt perustaa muistopalkinnon edesmenneen digivaikuttaja Ville Oksasen kunniaksi. Oksanen oli Effin perustajajäsen ja varapuheenjohtaja.

– Monet ihmiset ovat toivoneet meiltä, että Oksasta muistettaisiin jollain pysyvällä tavalla. Olemme nyt päättäneet perustaa muistopalkinnon kannustamaan ja huomioimaan Ville Oksasen työn merkittäviä jatkajia, Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Effi jatkaa Oksasen aloittamaa työtä ja vaalii perintöä, jonka Oksanen jätti suomalaiseen yhteiskuntaan digitaalisten oikeuksien ajajana.

– Villen poismeno jätti ison aukon suomalaiseen ja kansainväliseen palomuuriin perusoikeuksien puolustamisessa, toteaa Effin varapuheenjohtaja Lars Wirzenius.

Effi järjesti lauantaina muistotilaisuuden marraskuun lopussa menehtyneelle Oksaselle. Tilaisuudessa yksi muistopalkinnon puuhamiehistä, yrittäjä Tamás Nádor hahmotteli, että Ville Oksanen -palkinto jaettaisiin vuosittain. Kyseessä olisi rahapalkinto.

– Mietitään, mikä oli Villen taka-ajatus omassa elämäntyössään, Nádor kiteytti.

Palkinnon saajan valitsisi kovatasoinen raati, jossa olisi mukana esimerkiksi tietoturva-alaa, oikeusalaa, yksilönsuojaa ja mediaa tuntevia henkilöitä. Nádorin mukaan F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen ja muutama yritys on jo lupautunut mukaan hankkeeseen. Hän kehotti hankkeeseen mukaan haluavia olemaan yhteydessä Effiin.

Ideoista pykäliä reaaliaikaisesti

Kansanedustaja Mikael Jungner (sd.) luonnehti tilaisuudessa Oksasta ”uudistusmielisten lakiesitysten reaaliaikaiseksi 3D-tulostimeksi”. Juristin koulutuksen saanut Oksanen kirjoitti nopeasti ideoista lakipykäliä. Esimerkiksi rahankeräyslain uudistuksessa näkyy Oksasen kädenjälki.

Jungner kiteytti hänen ja Oksasen käymien keskustelujen idean siten, että verkottuminen on mahdollistanut ihmisten kanssakäymiselle uudenlaisia tapoja niin kuin auto mullisti aikoinaan liikkumisen.

– Kanssaeläjämme – eivät pahuuttaan vaan ehkä osaamattomuuttaan – ovat uutta autoa valjastamassa hevoskärryjen eteen. Tätä on joskus tiukemmin ja joskus lempeämmin yritetty tuoda esiin, että älkääpäs nyt niitä hevoskärryjä siihen väliin änkekö, vaan katsokaa mitä voi tehdä. OIi sitten kyse kansalaisaloitteista, rahankeräyslaista tai kyberstrategioista.

Jungnerin mukaan näitä hankkeita yhdistää uusi tapa toimia, johon Oksanen oli rakentamassa omanlaistaan asennetta.

– Tämä voisi jotenkin kiteytyä palkintoon, joka vuosien mittaan veisi asiaa eteenpäin, Jungner totesi.

Effin varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen korosti, että Oksasen elämäntyön jatkamiseksi Effi tarvitsee ennen kaikkea ihmisiä, joilla on aikaa perehtyä lakiesityksiin, analysoida niitä ja kirjoittaa niistä mielipiteitä. Erityisesti lakimiehistä on pulaa. Tarvaisen mukaan suurin osa Effin tekemästä työstä on ollut Oksasen tekemää.

– Effi toimii hyvin ohuilla resursseilla ja ennen kaikkea meillä on henkilöresursseista pulaa, Tarvainen kertoi.

37-vuotiaana äkillisesti menehtynyt Oksanen oli filosofian tohtori, joka toimi Aalto-yliopistossa tutkijana sekä Turre Legal -toimistossa osakkaana. Hän oli digitaalisten kansalaisoikeuksien ja sananvapauden puolesta taistelija, jonka toiminnassa yhdistyivät tietotekniikan ja juridiikan ymmärtäminen sekä poliittisen vaikuttamisen taito.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)