Verkkouutiset

Myös vasemmistossa kannatetaan paikallista sopimista

Enemmistö antaisi työpaikoilla mahdollisuuden sopia työehtosopimuksista poiketen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yrittäjäsanomien teettämän Luottamuspuntari-tutkimuksen mukaan peräti 71 prosenttia suomalaisista kannattaa ajatusta paikallisesta sopimisesta työpaikasta riippumatta. Oikeuden tulee olla tasapuolinen kaikille. Vain kymmenesosa vastaajista vastusti ajatusta.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, pitääkö sekä työntekijöille että työnantajille antaa mahdollisuus sopia työehtosopimusten reunaehdoista poiketen. Vastaajista peräti 65 prosenttia kannattaa mahdollisuutta.

Mahdollisuudella sopia työehtosopimuksista poikkeavasti tarkoitetaan muun muassa poikkeavasta työajasta tai palkasta sopimista.

Minimipalkka puhuttaa

Tutkimuksen toteutuksesta vastanneen Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Jaakko Hyry tulkitsee tuloksia siten, että yleisellä tasolla suomalaiset kannattavat oikeutta sopia työpaikoilla paikallisesti.

– On olemassa asioita, niin kuin minimipalkkakysymys, johon puuttumien on todella vaikeaa, koska sitä vastustetaan yleisemmin. Se kytkeytyy yleisemminkin keskusteluun työstä ja työn luonteen muuttumisesta, Hyry arvioi Yrittäjäsanomissa.

Paikallinen sopiminen kerää yllättäen kannatusta myös vasemmistopuolueista. Vihreistä ja SDP:stä enemmistö vastasi kannattavansa ajatusta. Kannatusta löytyi myös vasemmistoliitosta.

Hallituspuolueista kokoomuslaisista vastaajista peräti 91 prosenttia antaa tukensa paikalliselle sopimiselle ja keskustalaisistakin 84 prosenttia. Perussuomalaiset ovat kannassaan varovaisempia, mutta kannattavat silti ajatusta kolmanneksi eniten.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)