Verkkouutiset

Kuluttajaliitto syyttää pankkeja kiristyksestä asuntoluottoneuvotteluissa

Asuntomarkkinoiden tiukentuneen tilanteen myötä pankit ovat ryhtyneet kiristämään asiakkaitaan käyttämään pankin tai finanssiryhmän omaa kiinteistönvälitystoimistoa, sanoo Kuluttajaliitto.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liiton mukaan pankkien asiakkaille on esitetty isompaa omavastuuta tai korkeampaa lainamarginaalia, jos asiakas ei ole antanut vanhaa asuntoaan pankkiryhmän välitysliikkeen välitettäväksi.

Kuluttajaliitto on esittänyt Finanssivalvonnalle vaatimuksen ryhtyä pikaisiin toimiin, joilla pankkien harjoittama viranomaisohjeiden vastainen kytkykauppa lopetetaan.

Kuluttajaliiton mukaan sen tietoon on tullut useita tapauksia, joissa muun muassa Nordea ja Osuuspankki ovat edellyttäneet asiakkailtaan kiinteistöä tai asunto-osakkeita koskevan välityssopimuksen siirtämistä riippumattomalta välittäjältä pankkiryhmään kuuluvalle välittäjälle tai välityssopimuksen tekemistä pankkiryhmään kuuluvan välitysliikkeen kanssa, jotta lainaneuvottelut saadaan eteenpäin.

Tällainen menettely on selkeästi Finanssivalvonnan voimassaolevan ohjeen vastaista. Ohjeessa todetaan selkeästi, että luottolaitos ei saa edellyttää, asiakkaan antavan osto- tai myyntitoimeksiannon tietylle kiinteistönvälittäjälle.

– Pankit ovat asettaneet lainan saamisen ehdoksi pankin välittäjän käyttämisen tai sen, että lainamarginaali nousee merkittävästi, mikäli asiakas käyttää muuta kuin finanssiryhmän omaa välitystoimistoa, Kuluttajaliitto sanoo.

Kuluttajaliiton tietoon tulleessa tapauksissa asiakas on joutunut pankin painostuksen vuoksi purkamaan oman välityssopimuksensa ja tekemään toisen välityssopimuksen jopa 50 prosenttia kalliimmalla hinnalla pankin yhtiön kanssa.

Kuluttajaliiton mukaan on myös ollut tilanteitä, joissa asiakkaan oma säästöosuus ei pankin ilmoituksen mukaan ole ollut riittävä, mutta asiakaan siirrettyä välitystoimeksiantonsa pankkiryhmään kuuluvalle välitysliikkeelle, on lainoitusosuus nousut jopa sataan prosenttiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)