Verkkouutiset

Kari Tolvanen: Poliisi tunnistaa viharikoksia, mutta näyttö puuttuu

Kari Tolvasen mukaan poliisi ja syyttäjä tekevät yhteistyötä saadakseen selville rikoksen motiivin, mutta se on usein hankalaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen poliisitaustainen kansanedustaja, lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen korostaa, että poliisi luokittelee eri tapahtumia viharikoksiksi.

– Olen selvitellyt asiaa, ja poliisi on kyllä luokitellut viharikoksiksi aika paljon näitä tapahtumia sen ulkoisen tapahtuman perusteella, Tolvanen sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Hallitus korosti maanantaisessa strategiaistunnossaan, että vihamotiivit aiotaan ottaa tutkinnassa paremmin esiin.

– Mutta siihen ei ole saatu näyttöä sen enempää, ja monesti syyttäjä ei lähde käyttämään rasismia koventamisperusteena. Rikoslain kuudennessa luvussa on koventamisperusteena muun muassa rasistinen rikos.

Keskustelu väkivaltaisten ääriliikkeiden kieltämisen tarpeesta käynnistyi kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen Helsingin Asema-aukiolla katutempauksessa tapahtuneen pahoinpitelyn ja sen seurauksena mahdollisesti sattuneen kuolemantapauksen seurauksena.

Hallitus totesi maanantaina strategiaistunnossaan, että yhdistyslain soveltamista aiotaan kehittää. Lait yhdistysten kieltämiseen ovat jo olemassa.

Tolvasen mukaan poliisi ja syyttäjä tekevät yhteistyötä saadakseen selville rikoksen motiivin, mutta se on usein hankalaa.

– Siihen ei saa ulkoista näyttöä ja rikoksesta epäillyt eivät yleensä puhu mitään.

Hänen mukaansa lainsäädäntö on suhteellisen hyvin kohdallaan.

– Hallitus on esittänyt sitä, mistä me olemme (poliisitaustaisen kansanedustajan) Tom Packalenin (ps.) kanssa pitkään puhuneet eli näiden ääriliikkeiden ja rikollisjärjestöjen tunnusten kieltämisestä.

– Tiedän sen olevan hyvin vaikeaa esimerkiksi Suomen vastarintaliikkeen kohdalla, mutta tämä olisi hyvä keino.

Tolvasen mielestä myös mielenosoitusten ilmoituskäytäntöä pitäisi muokata.

– Nyt ne voi tehdä kuusi tuntia aikaisemmin ihan mihin tahansa poliisin pisteeseen. Siten poliisille ei jää tosiasiallista aikaa toimia. Poliisi voisi tehdä uhka-arvion tilanteesta ja varautua siihen, jos ilmoitus tehtäisiin vaikka vuorokautta aikaisemmin.

Tolvanen korostaa, että pelkästään lainsäädännöllä ongelmaa ei ratkaista.

– Tärkeintä on se, mitä tehdään moraalin kannalta eli tuomitaan kaikki väkivalta, koska sitä ei pidä hyväksyä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)