Verkkouutiset

Koulussa pärjääminen ja ihmissuhteet huolettavat viidesluokkalaisia

Suurin osa viidesluokkalaisista lapsista kokee voivansa hyvin. Kuitenkin osalla heistä on huolia erityisesti kivuista ja säryistä, väsymyksestä ja koulussa pärjäämisestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Huolta aiheuttavat myös kaverisuhteet, rahan riittävyys perheessä ja vanhempien kanssa toimeen tuleminen.

Viidesluokkalaisilta kysyttiin näkemyksiä hyvinvoinnista, kouluyhteisöstä ja avun saamisesta. Tutkimuksen on toteuttanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Hankkeeseen osallistui myös Opetushallitus, sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kyselyssä selvisi, että lapsilla on monenlaisia omaan hyvinvointiin, ihmissuhteisiin ja perheeseen liittyviä huolenaiheita. Lapset tarvitsevat apua huoliinsa, mutta sitä ei aina saada tarpeenmukaisesti.

Osalla perheistä on vähän yhteistä aikaa ja toimintatapoja, kuten yhdessä syömistä ja ajan viettämistä sekä puhumista päivän tapahtumista.

Koulussa viihtymisessä vaikeuksia erityisesti pojilla

Oppilaista kolme neljästä piti koulunkäyntiä usein kivana, tytöt useammin kuin pojat. Erityisesti poikien kohdalla koulussa viihtymisessä ja opettajien kanssa toimeen tulemisessa on vaikeuksia. Oppilaiden reilu kohtelu ja luokan työrauha eivät aina toteudu. Kaikki eivät saa aina kannustusta ja rohkaisua koulussa.

Suurin osa lapsista koki pärjäävänsä koulussa yhtä hyvin kuin muutkin luokassa. Silti yli puolet kantoi huolta omasta pärjäämisestään.

Oppilailla on mahdollisuuksia vaikuttaa kouluyhteisön toimintaan, mutta vain rajallisesti. Lapset eivät aina kerro kiusaamisesta, vaikka 14 prosenttia on kiusattu koulussa vähintään joskus. Pojat joutuivat kiusatuiksi ja toimivat kiusaajina tyttöjä useammin.

Yli kolmanneksella lapsista huolenaiheita liittyi kaverisuhteisiin, vaikka suurimmalla osalla oli hyviä kavereita.

Rahan riittävyys perheessä huoletti yli kolmannesta lapsista, ja lähes yhtä useaa vanhempien kanssa toimeen tuleminen. Neljännes oli huolissaan netissä tapahtuneista asioista. Tytöillä oli huolenaiheita selvästi enemmän kuin pojilla.

Viidesluokkalaiset eivät aina kertoneet huolistaan kenellekään. Useimmat saivat kuitenkin apua erityisesti äidiltä, isältä ja kavereilta. Koulussa apua saatiin opettajalta ja kouluterveydenhoitajalta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)