Verkkouutiset

Moskova 1988: ”Virosta tulee heti irtauduttuaan lännelle Suomea makeampi karkki”

Anatoli Tsernjaev kertoo myöhemmissä päiväkirjamerkinnöissään taistelusta Neuvostoliiton hajoamista vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perestroikan ja glasnostin käsitteet luoneen Neuvostoliiton viimeisen kommunistijohtajan Mihail Gorbatshovin aikana maa hajosi. Hänen johtava avustajansa Anatoli Tsernjaev kertoo silloisessa päiväkirjamerkinnässään 27. marraskuuta 1988 televisioidusta korkeimman neuvoston kokouksesta. Siellä keskusteltiin Virosta, silloisesta Neuvosto-Virosta.

”Puheet olivat nuhjuisia, hänen ei olisi pitänyt järjestää tätä julkista esiintymistä. Meidän kaverimme eivät tiedä miten johtaa ’parlamentaarisia väittelyitä'”, Tsernjaev purkautui päiväkirjalleen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Verkkouutiset on kertonut päiväkirjoista myös tässä ja tässä.

Hänen mukaansa Gorbatshov ei löytänyt argumentteja, joilla vakuuttavasti osoittaa virolaisten irtautumishalujen perusteettomuus. Gorbatshov vain kertoi, miten paljon Moskova antaa (Viron) tasavallalle ja paljonko se antaa Moskovalle.

”Mutta he eivät tarvitse, eivätkä he koskaan tarvinneet sitä mitä olemme ’antaneet’ heille 40 vuoden ajan”, Tsernjaev huokaisi.

”Heti kun he lähtevät (Viro Neuvostoliitosta), tulevat suomalaiset, ruotsalaiset, norjalaiset, tanskalaiset, Länsi-Saksa ja USA ottamaan heidät siipiensä suojaan ja puolessatoista tai kahdessa vuodessa Virosta tulee makeampi ’karkki’ kuin Suomesta”, hän ennusti.

Lokakuussa 1989 Anatoli Tsernjajev kertoi päiväkirjassaan yksityiskohdan Mihail Gorbatshovin Suomen-vierailusta. Gorbatshov poisti puheteksteistään Tsernjajevin kirjoittamia kehuja suomalaisille.

”Hän selitti, ettei halua meidän balttiemme olevan mustasukkaisia siitä miten kohtelemme Suomea ja kuvittelevan että he voivat olla kuten Suomi, kun vain…”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)