Verkkouutiset

WWF sanoi Suomea banaanivaltioksi, MTK:ssa raivostuttiin – ”pari pandalentoa väliin”

Suomen selluntuotanto on metsäjohtajan mukaan kaukana banaanivaltiomeiningistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola vastaa Keskisuomalaisen mielipidesivulla WWF:n pääsihteeri Liisa Rohwederin haastatteluun Ksml:ssa. Siinä Rohweder sanoi, että Suomen metsäpolitiikassa noudatetaan banaanivaltiostrategiaa.

Tiirolan mukaan uusiutuvista vaihtoehdoista suomalainen puu on yksi ekologisimpia vaihtoehtoja, mutta WWF haluaisi lähteä lyhyen aikavälin ilmastotekona rajoittamaan juuri suomalaista puunkäyttöä.

– Kyseessä on jälleen yhteisen ilmakehän osaoptimointi. Puutuotteet tuotettaisiin silloin toisella puolella maapalloa, kenties sademetsiä tuhoten, Mikko Tiirola kirjoittaa.

– Väitän, että suomalainen metsätalous on luonnon monimuotoisuuden kannalta ihan maailman parasta. Metsänomistajilla on talousmetsien hoidossa vahva tahtotila sen edelleen parantamiseksi. Suojelualueiden kolminkertaistaminen taas johtaisi siihen, että toisaalla talousmetsien käyttöä olisi lisättävä.

MTK:n metsämiehen mukaan ”vaikka kaikki Suomessa siirtyisimme pyöräilijöiksi ja kävelijöiksi myös tavarakuljetuksissa, emme saisi kuin vajaan kolmanneksen tämän yhden voimalaitoksen hiilipäästöistä pois. WWF tuntuu katsovan sivusta myös, kun esitämme bioenergian tuotantoa korvaamaan Helsingin hiilen käyttöä”.

– Miksi WWF asettuu sähköautoilun puolelle mieluummin kuin biopolttonesteiden tai biokaasun? Sitäkin voi hämmästellä. Sähköautopolitiikka tarkoittaa uutta kalustoa ja uusia Talvivaaroja ja kaivoksia.

Hän kiittää Rohwederin ilmoitusta siitä, että tämä suosii junaa.

– Hyvä niin. Parin tiikeri- tai pandalentomatkan väliin jättämisellä Indonesiaan hän tosin autoilisi 14 vuotta samalla hiilijalanjäljellä. Moni maalainen ei lennä koskaan, Mikko Tiirola toteaa.

– Suomen biotalouden kasvun vertaaminen banaanivaltioon oli arvostetulta ympäristöjärjestöltä isku vyön alle. On totta, että puuta voidaan ja pitää jalostaa pitemmälle, mutta ei sellun tai sahatavaran tuotanto sitä estä vaan mahdollistaa.

Selluntuotannon sivuvirroista tehdään hänen mukaansa ne tulevaisuuden innovaatiot, joilla ilmastonmuutos selätetään.

– Suomelle se on huikea mahdollisuus. Tämä ei todella ole banaanivaltiomeininkiä. Toivon WWF Suomen hallintoneuvostolta täysin uusia linjauksia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)