X
SULJE MAINOS
Valtaosa sairaalahoitoa tarvitsevista potilaista on rokottamattomia. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

Yli 67 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä saanut kaksi rokotetta

Suomi on saavuttanut EU:n keskitason rokotekattavuudessa.

Suomessa rokotusten kohdeväestöstä eli 12 vuotta täyttäneistä 83 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja 67 prosenttia kaksi rokoteannosta.

– Suomi on saavuttanut EU:n keskitason, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hallituksen hybridistrategian tavoitteena on vähintään 80 prosentin rokotekattavuus eli täysi rokotesarja, jolloin yhteiskunta avautuu.

Toisen annoksen rokotuskattavuus on kaikissa yli 60-vuotiaiden ikäryhmissä yli 86 prosenttia. Ikäryhmässä 50–59 vuotta kattavuus on jo lähes 82 prosenttia ja 40–49-vuotiailla yli 73 prosenttia.

– Myös vanhemmissa ikäryhmissä on rokottamattomia, ja se heijastuu sairaalahoitoon, Kontio kertoi.

THL:n mukaan tähän mennessä annetut rokotukset suojaavat erittäin hyvin ikääntyneitä sekä vakavalle taudille alttiita henkilöitä, joiden sairastumisen riski on korkein. Jo yksi rokotuskerta on vähintään puolittanut ilmaantuvuuden kussakin ikäryhmässä.

Sairaalahoidossa jopa 20-vuotiaita

Verrattuna rokotettuihin henkilöihin, rokottamattomalla on selvästi suurempi riski saada tartunta ja myös oireinen koronavirustauti.

– Sairaalahoidossa on pääosin rokottamattomia, Kontio sanoi.

Hänen mukaansa sairaalahoidossa on 30-40-vuotiaita ja jopa 20-vuotiaita, jotka eivät ole ottaneet rokotteita.

Erikoissairaanhoidossa oli 19. syyskuuta yhteensä 78 potilasta. Tehohoitopotilaiden määrä on nyt kääntynyt selvään laskuun, mutta muuten sairaalakuormitus on pysynyt viimeisten viikkojen aikana melko vakaana.

Kolmatta rokotetta ei suositella alle 30-vuotiaille miehille

Kolmas rokotekierros on aloitettu niille, jotka tarvitsevat tehosterokotteen eli immuunipuutteisille ja lyhyellä aikavälillä rokoteannokset saaneille.

– Emme tällä hetkellä suosittele sitä vielä alle 30-vuotiaille miehille, sillä meillä ei ole tietoa, millainen myo- ja perikardiittiriski on, Kontio sanoi.

Kontion mukaan sydänlihas- ja sydänpussitulehdusriski koskee ainoastaan kolmatta rokoteannosta alle 30-vuotiailla miehillä, ei ensimmäistä ja toista. Kolmannen rokotteen vaikutuksista odotetaan vielä lisää tietoa.

Kahden viimeksi kuluneen viikon aikana uusia koronavirustartuntoja ilmaantui 107 sataatuhatta asukasta kohden, mikä on 27 prosenttia vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Viikolla 37 todettiin 2 788 tartuntaa, kun edellisellä viikolla tartuntoja todettiin 3 130.

Vaikka rokotettujen infektiot ja sairaalataakka ovat laskeneet, rokottamattomilla tai vain osittaisen rokotussuojan saaneilla esiintyy THL:n mukaan vielä paljon tartuntoja. Rajoitusten vähentäminen ja väestön lisääntyvät kontaktit lisäävät myös rokottamattomien kontakteja.

Viranomaiset kehottavat hakeutumaan koronavirustesteihin edelleen sosiaali- ja terveysministeriön testaus- ja jäljitysstrategian mukaisesti.

THL:n projektipäällikön Anna Katzin mukaan maskisuositus päivitetään lähipäivinä, todennäköisesti ensi viikolla.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtajan Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan syyskuun loppuun asti voimassa olevan etätyösuosituksen jatkoksi valmistellaan lähi- ja etätyön hybridimallia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt