X
SULJE MAINOS
Monipuolinen ruokavalio on tärkeä terveyden kannalta. LEHTIKUVA / TROND H. TROSDAHL

Yle: Tietyt terveellisiksi mielletyt ruoka-aineet saattavat nostaa verensokeria

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan ruokavalion vaikutus kehoon on yksilöllinen.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan ihmiset reagoivat ruoka-aineisiin eri tavoin, eivätkä yleiset ravitsemussuositukset osaa ottaa huomioon yksilöllisiä eroja. Jotkut ihmiset saattavat reagoida esimerkiksi rasvahappoihin täysin päinvastoin kuin muut. Asiasta uutisoi Yle.

Tutkimuksessa suurimmat erot löytyivät siinä, miten keho reagoi kertatyydyttymiin rasvahappoihin, joita on esimerkiksi oliiviöljyssä, pähkinöissä ja siemenissä. Nämä melko terveellisinä pidetyt rasvahapot nostivat verensokeria osalla tutkimukseen osallistuneista, kun taas osalla verensokeri laski tai pysyi ennallaan.

Tutkimuksessa havaittiin, että geenien lisäksi painoindeksi, suoliston mikrobisto sekä elintavat ovat merkittävässä roolissa havaintojen selittämisessä.

Väitöskirjatutkija ja data-analyytikko Jari Turkian mukaan ruokavalion vaikutus myös esimerkiksi kolesteroliarvoihin on hyvin yksilöllinen.

– Joku voi syödä vaikka kananmunaa tai juustoa ja se ei vaikuta kolesteroliarvoihin, ja toisilla taas vaikuttaa, sanoo Turkia.

Hänen mukaansa yleiset ravitsemussuositukset ovat kuitenkin hyvä lähtökohta terveellisen ruokavalion rakentamiselle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt