Verkkouutiset

Puolustusministeriö Kasarmitorilla Helsingissä. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Yle: Puolustusministeriö tihentänyt seulaa ulkomaalaisten kiinteistöostoissa

Myös Suojelupoliisin mukaan on tiettyjä kiinteistöjä, joiden käyttötarkoitusta seurataan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Puolustusministeriö tarkastelee kaikkia lupahakemuksia tarkasti, ja tätä tarkastelua on tehostettu tilanteen edellyttämällä tavalla, sanoo ministeriön neuvotteleva virkamies Anu Sallinen Ylen uutisille. Taustalla on Ukrainan sota.

Puolustusministeriö on tyytyväinen uuteen kiinteistökauppoja koskevaan lupakäytäntöön, vaikka yhtään kiinteistökauppaa ei olekaan vielä kielletty.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Puolustusministeriö on kuitenkin käynnistämässä tänä keväänä lainsäädännön ”tarkentamishankkeen”, jonka tarkoitus on antaa viranomaisille nykyistä laajemmat mahdollisuudet puuttua Suomen turvallisuuden kannalta riskialttiisiin kiinteistöomistuksiin. Ministeriö jätti eduskunnalle selvityksen lainsäädännön muutostarpeista jo joulukuussa.

Ulkomaalaisten Suomesta ostamat kiinteistöt kiinnostavat myös Suojelupoliisia. Supon mukaan kiinteistö- ja yritysostot voivat ”luoda itsevaltaisille valtioille pääsyn Suomen kriittiseen infrastruktuuriin”.

Puolustusministeriön Sallisen mukaan kahden viime vuoden aikana, kun uudet lait ovat olleet voimassa, ministeriön tietoon on tullut ”kourallinen” huolta herättäviä kauppoja.

– Meillä on tiettyjä kiinteistöjä, joiden käyttötarkoitusta seurataan jatkossakin. Se koskee hyvinkin monia kansallisuuksia. Niitä ei ole paljon, mutta joitakin yksittäisiä tapauksia, Sallinen kertoo Ylelle.

Uuden lupakäytännön taustalla on tapaus, jossa Venäjän valtiollinen kaasuyhtiö Gazprom halusi ostaa maa-alueen Taipalsaarelta Puolustusvoimien harjoitusalueen vierestä vuonna 2015. Myynnissä oli runsaan 80 hehtaarin kokoinen Sarviniemen alue. Sen lähellä harjoittelevat muun muassa Lappeenrannan Maasotakoulun asevelvolliset ja kadetit.

Lopulta kaupat syntyivät alueen omistajien ja Metsähallituksen välillä. Kauppahinta oli 3[nbsp]292[nbsp]000 euroa. Gazprom oli kauppaa hoitaneen kiinteistönvälittäjän mukaan tarjonnut alueesta yli kymmentä miljoonaa euroa.

Puolustusministeriön mukaan kaksoiskansalaisten kiinteistöostot tulevat viranomaisten tietoon joka tapauksessa.

– Saamme Maanmittauslaitokselta tiedot kiinteistökaupoista ja sitä kautta tiedot myös mahdollisista kaksoiskansalaisten tekemistä kaupoista, Sallinen sanoo.

Tiettyjen EU-maiden kansalaisten tekemät kaupat ovat puolustusministeriön erityisessä seurannassa. Sallisen mukaan tämä koskee Kreikan, Kyproksen, Maltan ja Portugalin kansalaisten tekemiä kiinteistökauppoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)