X
SULJE MAINOS
Yksittäisiä epäilyjä tutkitaan kalastusrikkomuksina. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Yle: Poliisi etsii kalajuttuja somesta – kuulusteluissa väitteet perutaan

Kalojen suojeluarvon korvaaminen voi johtaa tuhansien eurojen maksuihin.

Ylen mukaan epäilyt luvattomien kalojen kalastuksesta kuivuvat usein näytön puutteeseen.

Vuodesta 2019 lähtien uhanalaisten ja taantuneiden lajien kalastuksesta on joutunut maksamaan tuhansien eurojen suojeluarvon valtiolle. Tähän mennessä vasta neljä henkilöä on määrätty maksuihin.

Haasteena on, että yksittäisiä epäilyjä tutkitaan kalastusrikkomuksina, mikä ei mahdollista pakkokeinojen ja esimerkiksi kotietsinnän tekemistä. Syylliseksi todetut olivat jääneet rysän päältä kiinni, jolloin paikalle on sattunut poliisi tai kalastuksenvalvoja.

Kalastajat ovat ajoittain julkaisseet saaliistaan kuvia sosiaalisessa mediassa, mutta kiistäneet rikoksen myöhemmin. Eräässä tapauksessa mies kertoi Facebook-julkaisussaan pyytäneensä Rovaniemeltä 15 taimenta, joiden suojeluarvo olisi noussut 36 600 euroon.

Poliisin puhuttelussa mies oli väittänyt ottaneensa kuvan Norjasta pyydetyistä kaloista, minkä jälkeen tapauksen selvittäminen jouduttiin lopettamaan.

– Poliisitutkinnan aikana kalastaja voi väittää ihan mitä vaan. Jos poliisilla ei ole riittävästi näyttöä asiaan, niin tutkinta tyssää siihen, Pohjois-Savon ely-keskuksen johtava asiantuntija Timo Turunen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt