Kuntien maksettavaksi tulee tänä vuonna arviolta 1,8 miljardia euroa ennakonpalautusta. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Yle: Kunnille jättimäisen suuret veromätkyt

Veroasiantuntijan mukaan selitys suurille mätkyille on tuttu aiemmilta vuosilta.

Kunnat joutuvat tänä vuonna maksamaan takaisin valtiolle arvioiden mukaan 1,8 miljardia euroa ennakonpalautusta. Ylen mukaan summan suuruus on yllättänyt lähes kaikki Suomen kunnat.

– Emme osaa antaa syytä tähän. Tämä oli iso yllätys, Kuntaliiton asiantuntija Benjamin Strandberg kommentoi Ylelle.

Kunnat maksavat yleensä joka vuosi ennakkopalautusta, mutta nyt summa on huomattavasti korkeampi kuin aiempina vuosina. Tiukassa taloustilanteessa olevat kunnat joutuvat miettimään, mistä säästävät, jotta saavat mätkyt maksettua.

Edellisvuonna kunnilta perittiin takaisin verotuloja yhteensä noin 1,6 miljardia euroa, joka on noin 254 miljoonaa euroa vähemmän kuin nyt.

Verottajan mukaan selitys kuntien jättimäisille mätkyille on yksinkertainen ja tuttu aiempilta vuosilta. Palkansaajat ovat halunneet verokorttimuutoksilla varmistaa, etteivät saa joulun alla saa mätkyjä.

– On saattanut tulla sellainen ajatus, että on haluttu säästää veronpalautusten avulla ja haluttu laittaa rahaa pankkiin saadakseen joulurahaa, Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen arvioi Ylelle.

On myös mahdollista, että osa suomalaisista on halunnut maksaa veroja enemmän kuin olisi tarvinnut. Verojen tuotto voi olla korkeampi kuin joillakin pankkitileillä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt