Vaikeat talviolosuhteet ovat hankaloittaneet junien kulkua. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Yle: Junat olleet valmiita lähtöön, mutta kuljettaja puuttuu

Rautatiealan Unionin puheenjohtajan mukaan työntekijöiden vuorot ovat olleet liian tiukilla.

Junat ovat myöhästelleet viime viikkoina erityisesti haasteellisteen sääolosuhteiden vuoksi. Ylen mukaan yksi myöhästelyn aiheuttaja on ollut puuttuva kuljettaja. Junissa on kuulutettu, että muuten ollaan valmiita lähtemään, mutta henkilökuntaa odotetaan.

VR:n operaatiokeskuksen johtajan Ari Vanhasen mukaan vain alle 0,5 prosenttia junista myöhästyy henkilöstön puuttumisesta johtuvasta syystä. Useimmiten henkilökunnan myöhästymisen syynä on, että edellinen junavuoro on myöhässä.

Rautatiealan Unionin puheenjohtaja Tero Palomäki arvioi, että henkilökunnan puuttumisesta johtuvat myöhästelytapaukset ovat voineet lisääntyä tänä talvena. Hän perustelee tätä sillä, että tänä talvena on ollut poikkeuksellisen pitkiä myöhästymisiä.

Palomäen mielestä VR on laittanut kaluston kierrot ja työntekijöiden vuorot niin tiukille, ettei se kestä säästä johtuvia haasteita.

– Tänä talvena on näyttänyt siltä, ettei työvuoroissa ole ollut tarpeeksi pelivaraa. Se on näkynyt siinä, että junat ovat voineet odottaa henkilökuntaa, Palomäki sanoo Ylelle.

Junissa on yksi veturinkuljettaja. Jos veturinkuljettaja sairastuu, tilalle yritetään löytää varakuljettaja.

VR:n Vanhasen mukaan työvuorot pyritään suunnittelemaan tehokkaasti ja niissä on huomioitu siirtymisajat junavuorosta toiseen sekä työlaissa säädellyt ajo- ja elpymisajat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt