Valuuttakursseilla on suuri merkitys matkailuun. Turisteja Helsingin Kauppatorilla 2018. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Yksityinen kulutus tukee matkailualaa ja ravintoloita

Alan yritysten liikevaihdon ennustetaan kasvavan tänä vuonna 5,2 prosenttia.

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten myynti kasvoi tammi-maaliskuussa noin kolme prosenttia.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n suhdannetiedustelussa alan yritykset kuvaavat suhdannetilanteensa olevan keskimääräisellä tasolla.

MaRan jäsenyrityksistä kaksi kolmesta arvioi kesämyynnin kasvavan edellisvuodesta. Hyvistä myyntiluvuista huolimatta alan yritysten ongelmana on heikko kannattavuus.

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten liikevaihdon ennustetaan kasvavan tänä vuonna 5,2 prosenttia.

Ulkomaalaisten hotelliyöpymiset lisääntyivät tammi-huhtikuussa 0,2 prosenttia ja kotimaisten 2,5 prosenttia.

– Valuuttakursseilla on suuri merkitys ulkomaalaisten matkailijoiden määrään ja heidän rahan käyttöönsä. Suomalaisten ulkomaan matkailuun käyttämä rahamäärä on tulevaisuudessakin suurempi kuin ulkomaalaisten matkailijoiden Suomeen tuoma rahamäärä, joten matkustustaseen alijäämä säilyy mittavana. Yksityisen kulutuksen hyvä vire vaikuttaa kuitenkin positiivisesti matkailu- ja ravintola-alaan sekä koko palvelualaan, MaRan pääekonomisti Ari Peltoniemi toteaa tiedotteessa.

Toimialoista pikaruokaravintoloiden myynnin määrä kasvoi tammi-maaliskuussa 7,1 prosenttia ja henkilöstöravintoloiden 2,3 prosenttia. Liikenneasemaravintoloiden myynnin määrä oli niukasti 0,1 prosenttia plussalla.

Litramääräinen 100-prosenttiseksi alkoholiksi muutettu anniskelukulutus kasvoi tammi-huhtikuussa 0,4 prosenttia.

Vanhan alkoholilainsäädännön aikana Valvira keräsi tietoja anniskeluravintoloiden ruoka- ja alkoholimyynnistä. Anniskeluravintoloiden ruokamyynnistä ei ole enää tietoa vuodesta 2018 lukien, koska Valvira ei uuden alkoholilain mukaan kerää tietoja ravintoloiden ruokamyynnistä.

– Myöskään Valviran keräämästä anniskelumyynnin arvosta ei ole tällä hetkellä saatavilla luotettavaa tietoa. Tilanne on ravintola-alan kannalta kestämätön. Sosiaali- ja terveysministeriön ja Valviran tulisi ensi tilassa ryhtyä toimiin tilastoinnin korjaamiseksi, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt