Vladimir Putin: Allah on vienyt järjen Turkin johdolta

Venäjän presidentti Vladimir Putin suomi puheessaan Turkkia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti vuotuisessa Venäjän tilasta pitämässään puheessa (video alla), ettei Turkin ja Syyrian rajalla tapahtunutta venäläishävittäjän alas ampumista unohdeta.

”Emme unohda tätä yhteistyötä terroristien kanssa. Olemme aina pitäneet petollisuutta kaikkein alhaisimpana tekona ja tulemme tekemään niin vastaisuudessakin. Heidän, jotka ampuivat lentäjiämme selkään, tulisi tietää tämä”, Putin totesi.

Turkkilaiset hävittäjät ampuivat marraskuun 24. päivänä alas venäläisen Su-24-rynnäkkökoneen. Turkin mukaan kone loukkasi sen ilmatilaa ja sitä varoitettiin useasti ennen tulen avaamista. Venäjä on kiistänyt sekä väitteen ilmatilaloukkauksesta että varoituksesta.

Tapaus on jäädyttänyt maiden välit ja johtanut Venäjällä ankaraan Turkin vastaiseen retoriikkaan. Tämä kuvastui myös presidentin puheessa.

Putin muun muassa arvosteli Turkkia ”terroristien tukemisesta”. Vihjaus liittyy Venäjän väitteisiin siitä, että Turkki käy maan johdon siunauksella öljykauppaa ISIS-jihadistijärjestön kanssa.

Puheen kenties kummallisin lausunto liittyi Turkin valtiojohtoon.

”Vain Allah tietää, miksi he tekivät niin”, Putin sanoi, viitaten koneen pudottamiseen.

”Ehkä Allah päätti rankaista Turkin hallintoa viemällä heidän järkensä”, hän jatkoi.

Putin vihjasi puheessaan myös tulevista jatkotoimista Turkkia vastaan.

”He, jotka luulevat selviävänsä tällaisesta karmeasta sotarikoksesta – kansalaistemme murhaamisesta – toimenpiteillä, jotka liittyvät heidän tomaatteihinsa tai jollain rajoituksilla rakennusalalla ja muilla sektoreilla, ovat erehtyneet vakavasti”, Vladimir Putin latasi.

Putinin mukaan Turkki tulisi katumaan tekojaan. Hänen mukaansa Venäjän toimenpiteet eivät tule rajoittumaan pelkkiin talouspakotteisiin. Tästä huolimatta Putin sanoi, ettei Venäjä aio myöskään antautua ”sapelinkalisteluun Turkin kanssa”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt