Virusnäytteitä tutkitaan laboratoriossa. LEHTIKUVA / AFP Douglas Magno

Virus ei kehity vähemmän vaaralliseksi – ”ajatus on harhainen”

Rokotteet ja sairastamiskerrat vähentävät silti ajan myötä koronaviruksen aiheuttaman taudin uhkaa.

Helsingin yliopiston tautiekologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo tyrmää ”harhaisen” ajatuksen, jonka mukaan virukset kehittyisivät ajan myötä vähemmän vaarallisiksi.

Evoluution kannalta taudinaiheuttajalle voisi olla hyödyksi, jos yhä useampi tautiin sairastunut selviää ja tulee samalla aiheuttaneeksi uusia infektioita. Koronaviruksen uudet muunnokset ovat sen sijaan osoittautuneet entistä vaarallisemmiksi.

– Mitään luonnonlakia ei ole, että taudinaiheuttajista kehittyy vaarattomampia. Nyt on saatu siitä kouriintuntuva käytännön todistekin: myönnän suoraan, että yllätti kuinka koronaviruksesta tuli kesken pandemian paljon vaarallisempi ja paremmin leviävä, Tuomas Aivelo kirjoittaa Twitterissä.

Hänen mukaansa evoluution kannalta tärkeää on vain se, että virus pystyy kopioitumaan yhä uudelleen.

– Tilanteesta riippuen joskus auttaa, että aiheuttaa vakavamman taudin, joskus että lievemmän. Joskus viruksen kannattaa levitä nopeasti, toisinaan hitaasti.

Tutkija painottaa, että olennaista on varautua virusmuunnosten ilmaantumiseen ja niiden erilaisiin ominaisuuksiin. Yhteiskunnan varautuminen on heikompaa, jos taudinaiheuttajien vain oletetaan muuttuvan vaarattomaan suuntaan.

– Tästä pitää itseäänkin muistuttaa jatkuvasti: taudinaiheuttaja ja tauti ovat eri asioita. SARS-CoV-2 ja COVID-19 ovat eri asia. Samoin on hyvä pitää käsitteellisesti erillään viruksen evoluutio ja se että miten taudin vaarallisuus muuttuu, Tuomas Aivelo sanoo.

– Koronaviruksen taudinaiheuttamiskyky voi ihan hyvin säilyä samana, mutta tauti ei ole enää yhtä vaarallinen. Rokotteet ja sairastamiskerrat vähentävät taudin vaarallisuutta, koska immuunipuolustuksemme osaa torjua tunnettua uhkaa, Aivelo jatkaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt