Verkkouutiset

Euroopalla ei tutkijan mukaan ole mitään keinoa estää Venäjää ostamasta Kiinalta esimerkiksi Mistral-luokkaa muistuttavia sota-aluksia. LEHTIKUVA / AFP Mandel Ngan

Virolaistutkija: Isku Taiwaniin tuntuisi myös täällä

Kiinan sotatoimet vaikuttavat Frank Jürisin mielestä aiempaa todennäköisemmiltä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinan johto on vuosikymmenten ajan julistanut tavoittelevansa kapinallisena maakuntana pitämänsä Taiwanin rauhanomaista palauttamista Pekingin hallintaan. Virolaisen turvallisuuspolitiikan tutkijan Frank Jürisin mukaan Kiinan nykyiselle presidentille Xi Jinpingille eivät kuitenkaan rauhanomaiset keinot välttämättä riitä.

– Xi on vuosina 2013 ja 2019 sanonut, että Taiwanin kysymystä ei voida loputtomasti siirtää sukupolvelta toiselle, Viron ulkopoliittisessa instituutissa työskentelevä Jüris kirjoittaa tuoreessa artikkelissaan.

Xi on hänen mukaansa ilmoittanut Kiinan olevan valmis murskaamaan Taiwanin itsenäisyyspyrkimykset ja asettanut vuoden 2049 jälleenyhdistämisen ehdottomaksi takarajaksi. Kiinan jo 2005 säätämä laki pyrkii luomaan oikeudellisen perustan mahdollisille voimatoimille ”niskuroivaa” Taiwania vastaan.

– Kiina on saattanut rohkaistua toimimaan Taiwanin salmessa voituaan rakentaa tekosaaria Etelä-Kiinan merelle, järjestää massapidätyksiä Xinjiangin maakunnassa ja kansainvälisen oikeuden vastaisesti ajaa alas Hong Kongin kansalaisyhteiskunnan vastatoimia kohtaamatta, sanoo Jüris.

Jos Kiinan mahdollinen isku Taiwaniin johtaisi Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten toteuttamaan merisaartoon, Xi voisi hänen mukaansa tukeutua Vladimir Putinin johtaman Venäjän tarjoamiin energiatoimituksiin ja vaihtoehtoisiin kauppareitteihin.

Uutta liikkumatilaa Venäjälle

Mikäli Kiinan toimet kääntäisivät Yhdysvaltojen huomion ja panostukset nykyistä voimakkaammin Aasian ja Tyynenmeren suuntaan, Venäjä saisi Jürisin mukaan lisää liikkumatilaa omaksi etupiirikseen katsomillaan alueilla.

Viron kaltaiselle pienelle Nato-maalle USA:n painopisteen siirtyminen Aasian-Tyynenmeren alueelle olisi hänen mielestään erityisen huono uutinen.

– Saatamme tulevaisuudessa joutua todistamaan myös sotilaallisia toimituksia Kiinasta Venäjälle. Tämä koskee erityisesti laivastoaluksia. Kiinalla on maailman suurin laivasto jo nyt. On ilmeistä, että Euroopalla ei ole mitään keinoa estää Venäjää ostamasta Kiinalta esimerkiksi Mistral-luokkaa muistuttavia sota-aluksia, Jüris varoittaa.

Viittaus liittyy Venäjän havittelemiin ranskalaisvalmisteisiin Mistral-tukialuksiin, joiden toimitukset Ranska vuonna 2014 tapahtuneen Krimin miehityksen jälkeen viime hetkellä perui.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)