Tavarakontteja Vuosaaren satamassa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Vienti kasvoi 9 prosenttia marraskuussa

Paperin, sellun ja öljyjalosteiden viennin arvon nousu jatkui edelleen.

Suomen tavaraviennin arvo oli marraskuussa Tullin ennakkotilaston mukaan lähes 5,8 miljardia euroa, mikä oli yhdeksän prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Tuonti kasvoi marraskuussa viisi prosenttia hieman yli 5,8 miljardiin euroon. Kauppatase oli marraskuussa 60 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Tammi-marraskuussa sekä yhteenlaskettu vienti että tuonti kasvoivat seitsemän prosenttia vuodentakaisesta. Tammi-marraskuussa kauppataseen alijäämää kertyi 2,2 miljardia euroa.

Kemiallisen metsäteollisuuden tuotteiden viennin kasvu oli Tullin mukaan marraskuussa nopeaa, vaikkakin se hidastui hieman lokakuusta. Öljyjalosteiden viennin arvon kasvu säilyi sen sijaan lokakuun nopeassa tahdissa.

Koneiden ja laitteiden viennin arvo nousi myös marraskuussa, samoin kuin raudan ja teräksen sekä nikkelin viennin arvo. Marraskuussa vietiin lisäksi kaasuputkia avomerelle, Ruotsiin ja Venäjälle noin 109 miljoonan euron edestä.

Sen sijaan kojeiden ja mittareiden sekä kuparin ja sinkin viennin arvo laski.

Polttoaineiden tuonnin arvon kasvu jatkui marraskuussa loppuvuoden tapaan. Sähköteknisten koneiden ja laitteiden sekä kojeiden ja mittareiden tuonti oli niin ikään nousussa. Sen sijaan teollisuuden koneiden ja laitteiden tuonnin arvoon tilastoitiin laskua. Myös kuljetusvälineiden, metallien ja malmien tuonnin arvo laski.

Vienti EU-maihin nousi marraskuussa yhdeksän prosenttia ja tuonti EU:sta kaksi prosenttia. Vienti EU:n ulkopuolelle nousi kahdeksan prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta kymmenen prosenttia.

Vienti kaikkiin suurimpiin kauppakumppaneihin kasvoi marraskuussa Yhdysvaltoja lukuun ottamatta. Viennin kasvu oli melko tasaista kaikkiin päävientimaihin. Tuonti Venäjältä kasvoi jyrkästi marraskuussa, mutta tuonti laski Isosta-Britanniasta ja Saksasta. Tuonti Ruotsista, Yhdysvalloista ja Kiinasta kasvoi Venäjän-tuontia hitaammin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt