Verkkouutiset

”Venäjän meemit eivät ratkaisseet USA:n vaaleja”

Vuoden 2016 presidentinvaaleihin kohdistettu propaganda oli professorin mukaan tehotonta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Marraskuun 2016 presidentinvaalien jälkeen Yhdysvalloissa on käyty ajoittain kiihkeääkin poliittista väittelyä Venäjän propaganda- ja häirintätoiminnan vaikutuksesta presidentti Donald Trumpin vaalivoittoon.

Vaalit hävinneen ex-senaattori Hillary Clintonin mukaan koko vaalijärjestelmä on kyseenalaistettu, sillä Donald Trump on ollut ”täydellisen haluton” pysäyttämään ulkopuolista vaalivaikuttamista myös valintansa jälkeen.

Professori Crispin Sartwellin mukaan vuoden 2016 vaaleissa ei havaittu mitään, mikä olisi todella vääristänyt äänestäjien tahtoa suuntaan tai toiseen.

– Tulos voitaisiin kyseenalaistaa, jos äänestyskoneita olisi manipuloitu tai kirjeääniä hävitetty. Jälkimmäisestä saatiin viime vuonna esimerkki Pohjois-Carolinassa, mikä johti paikallisen kongressivaalin mitätöimiseen. Myös poliittisten vastustajien vangitseminen, puolueiden kieltäminen tai äänestäjien lahjominen laskettaisiin tähän kategoriaan, Crispin Sartwell kirjoittaa Wall Street Journalin mielipidekirjoituksessa.

”Paholaismeemi” ei romuttanut vaaleja

Hän huomauttaa, ettei länsimaisia demokratioita kaadeta pelkästään nettimeemien avulla.

– Ulkomaisen valtion koordinoima sosiaalisen median kampanja ei uhkaa vaalien legitimiteettiä. Joka suunnasta tulvi vuonna 2016 provokatiivista, harhaanjohtavaa tai outoa tavaraa. Twiittasin itse uudelleen meemin, jossa paholaisen todettiin sanovan: ”minun voittoni on myös Clintonin voitto”, Crispin Sartwell sanoo.

– Sen väitettiin olleen peräisin Venäjältä. Jaoin sen, koska se oli mielestäni hervottoman hauska. Hillaryn vastustajat pitivät meemiä huvittavana, hänen faninsa ehkä hieman suuttuivat, ja kaikki muut suhtautuivat asiaan väliinpitämättömästi, Sartwell jatkaa.

Hänen mukaansa on outoa väittää ääniä mitättömiksi vain sillä perusteella, että äänestäjiin kohdistettiin ulkomaista propagandaa tai epäilyttävien Instagram-tilien julkaisuja.

– Internetin kautta on vaivatonta tarkistaa väitteiden todenperäisyys muista lähteistä. Vaikka kansalaiset olisivatkin liian kiireisiä tai laiskoja tekemään näin, on heillä silti oikeus äänestää, Sartwell toteaa.

Yhdysvaltain perustuslain laatijat olivat professorin mukaan hyvin tietoisia siitä, että äänestäjät voivat olla tietämättömiä, hyväuskoisia tai alttiita demagogien manipuloinnille. Jo 1700-luvulla sananvapauden ja koulutuksen edistämistä pidettiin tehokkaimpana ratkaisuna.

– Jos voisimme mitata Venäjän toiminnan konkreettisen vaikutuksen, luulisin sen jääneen olemattomaksi. Ja vaikka näin ei olisi, olivat vaalit silti vapaat ja reilut, Crispin Sartwell toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)