Venäjän laivaston lippulaiva Amiraali Kuznetsov. / mil.ru / Youtube

Venäjän ainoa lentotukialus aiotaan romuttaa

Venäjällä ei ole telakkaa Amiraali Kuznetsovin remonttiin.

Venäjän ainoa lentotukialus Amiraali Kuznetsov saatetaan romuttaa, sillä Venäjällä ei ole aluksen korjaamiseen vaadittavaa telakkaa. Asiasta kertoo Defence Blog -sivusto.

Venäjän suurin kuivatelakka PD-50 upposi viime syksynä yllättäen Murmanskin lähellä kesken Amiraali Kuznetsovin huoltotöiden. Lentotukialus sai onnettomuudessa metrien levyisen reiän runkoonsa. Lisäksi kannelle sortunut nosturi vaurioitti alusta. Verkkouutiset kertoi tapauksesta tässä.

Kuivatelakka hankittiin Ruotsista 1980-luvulla. Venäjällä ei ole uponneelle telakalle korvaajaa tai taloudellista mahdollisuutta rakentaa tai ostaa uutta.

Vuonna 1991 käyttöön otettu Amiraali Kuznetsov on kokenut vuosien saatossa kovia. Telakkaonnettomuuden lisäksi lentotukialusta ovat vaivanneet tulipalot sekä tekniset ongelmat höyryturbiinien kanssa. Alus on myös osoittautunut käytössä niin epäluotettavaksi, että hinaajat ovat seuranneet sitä pitkillä matkoilla kuin varjo.

Parhaat päivänsä nähnyt lentotukialus on tehnyt vain kuusi pidempää matkaa. Vuonna 2016 alus matkasi Syyriaan, jossa kolme venäläishävittäjää syöksyi mereen yrittäessään laskeutua sen kannelle.

Amiraali Kuznetsov on ollut korjauksessa vuodesta 2017 lähtien. Aluksen oli tarkoitus palata laivaston käyttöön vuonna 2021.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt