Verkkouutiset

Venäjään liitetyt some-tilit ajoivat Kalifornian itsenäisyyttä

Sosiaalisessa mediassa lähti USA:n presidentinvaalin iltana leviämään Kalifornian itsenäisyyttä tukevia mielipiteitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjään yhdistetyt sosiaalisen median tilit jakoivat Donald Trumpin vaalivoiton iltana marraskuussa 2016 Kalifornian osavaltion itsenäisyyttä ajavia kantoja, kertoo BBC:n tekemä selvitys.

#Calexit eli Kalifornian itsenäisyyteen viittaava aihetunniste sai nopeasti paljon suosiota Twitterissä. Suosion taustalla olivat BBC:n mukaan Venäjältä käsin hallinnoidut Twitter-tilit. Osa automaattisesti twiitanneista tileistä on sittemmin poistettu.

Esimerkiksi oheisen Michael Quicho -nimisen käyttäjän twiitti oli vaali-illan suosituimpia, mutta sitä eteenpäin jakaneista tileistä jopa 2000 on sittemmin poistunut Twitteristä.

Kalifornian lisäksi myös Texasin itsenäisyysmielisillä sosiaalisen median tileillä on yhteyksiä Venäjälle. Esimerkiksi suositun Facebook-sivu Heart of Texasin on raportoitu olevan Venäjältä johdettu. Toukokuussa 2016 islamin vastaista sisältöä jakanut Heart of Texas -sivu sekä niin ikään Venältä käsin operoitu United Muslims of America -sivu järjestivät mielenosoitukset samassa paikassa Houstonissa. Tavoitteena oli ilmeisesti saada aikaan yhteydenottoja amerikkalaisten välillä.

– Kumpikaan puoli ei voinut tietää, että Venäjän trollit johdattelivat molempia taistelemaan kaduille ja luomaan jakolinjoja oikeiden amerikkalaisten välillä, sanoo Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomiteaa johtava Richard Burr.

Republikaanisenaattori Burrin johtama komitea on tutkinut Venäjän toimintaa sosiaalisessa mediassa vuoden 2016 presidentinvaalien alla.

– Ironisesti, yksi Heart of Texasin mielenosoitukseen osallistuneista sanoi sivun mainostaneen mielenosoitusta, mutta paikalla ei ollut lainkaan heidän jäseniään. Nyt tiedämme miksi, Burr sanoo.

– On hankala osallistua tapahtumaan Houstonissa, Texasissa, kun olet trollaamassa Pietarissa, Venäjällä.

Burrin kahden ryhmän perusminen ja Huostonin yhteenoton luominen maksoi noin 200 dollaria.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)