Verkkouutiset

Venäjä pyysi Saksan yliopistoja käyttämään Vladimir Putinin tekstiä

Presidentin artikkelia tarjottiin materiaaliksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän Berliinin suurlähetystö on lähettänyt saksalaisille historioitsijoille sähköpostiviestin, jossa kehotetaan käyttämään tutkimusmateriaalina Venäjän presidentti Vladimir Putinin kirjoittamaa artikkelia toisesta maailmansodasta.

Asiasta uutisoivan Deutsche Wellen mukaan jotkut historioitsijat pitävät toimintaa akateemisen vapauden loukkauksena.

Sähköposteja lähetettiin kesäkuun 22. päivänä. Se on natsi-Saksan Neuvostoliittoon hyökkäyksen vuosipäivä. Viesti sisälsi Venäjän presidentin kirjoittaman artikkelin, jossa kritisoidaan voimalla länsimaiden toimia toisessa maailmansodassa. Rossiiskaja Gazetassa julkaistu artikkeli löytyy englanniksi esimerkiksi National Interest-lehdestä tämän linkin takaa.

Alun perin toukokuun 9. päiväksi eli voitonpäiväksi kaavaillussa kirjoituksessaan Putin muun muassa toteaa Neuvostoliiton päihittäneen natsi-Saksan ja kritisoi voimakkaasti Münchenin sopimusta ja lännen toimintaa sekä puolustaa natsi-Saksan ja Neuvostoliiton hyökkäämättömyyssopimusta. Putinin näkemyksiä on arvosteltu muun muassa Puolassa ja Baltian maissa.

DW:n näkemässä sähköpostissa kehotetaan ”käyttämään Vladimir Putinin artikkelia tulevissa kirjoituksissa historiasta” ja kuvaillaan, miten kirjoitus tulee varmasti herättämään ”suurta kiinnostusta” akateemikkojen parissa. Saksalaislehden mukaan viestejä on mennyt lähetystöltä useille saksalaisille historioitsijoille.

Vastaanotto on ollut närkästynyt.

– En halua pyytämättä lukuvinkkejä diplomaattisilta edustustoilta, Erlangen-Nürnbergin yliopiston Itä-Euroopan historian professori Julia Obertreis sanoo.

Hänen mielestään poliitikkojen ja diplomaattien tulisi sekaantua historiantutkimukseen niin vähän kuin mahdollista.

– Hallituksia ei voi mitenkään estää pelaamasta politiikkaa historialla, mutta tätä Venäjän suurlähetystön vaikuttamisyritystä ei voi mitenkään hyväksyä tieteellisen vapauden näkökulmasta, Obertreis jatkaa.

Göttingenin yliopiston Itä-Euroopan historiaan erikoistunut professori Anke Hilbrenner on samoilla linjoilla.

– Yllätyin saadessani sähköpostin. Luulin sitä ensin vitsiksi, hän sanoo.

Hilbrennerin mukaan artikkelia tuskin tullaan käyttämään kirjoittajan aikomalla tavalla.

– Lähdemateriaalina Putinin tavalle käyttää historiaa hyväkseen sekä hänen kömpelölle ja häpeilemättömälle yritykselleen pakottaa historioitsijoita palvelukseensa.

Bonnin yliopiston historioitsija Martin Aust kutsuu lähetystön massaviestiä akateemikoille ”oudoksi ja ärsyttäväksi”. Hänkin pitää sitä vaikuttamisyrityksenä.

Venäjän suurlähetystö on puolustellut toimiaan Vladimir Putinin artikkelin saamalla ”laajalla huomiolla”. Lähetystö kertoo, että artikkeli haluttiin välittää kokonaisuudessaan heille, joita aihe voisi kiinnostaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)