Verkkouutiset

Venäjä tuomitsi Krimin tataarijohtajan pakkotyöhön tv-kommentin takia

Venäläistuomioistuimen ratkaisua syytetään poliittiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän miehittämällä Krimillä toimiva venäläisten asettama tuomioistuin on passittanut Krimin tataarien poliittiseen johtoon kuuluvan Ilmi Umerovin kahdeksi vuodeksi pakkotyösiirtolaan. Laitoksen vangit joutuvat työskentelemään joko pelloilla tai tehtaassa.

Ilmi Umerov. Wikimedia Commons/CC BY 3.0/Qırım Haber Ajansı

59-vuotias Umerov on lääkäri ja sairastaa parkinsonin tautia. Hän toimii Krimin tataarien edustuksellisen elimen Mejlisin varapuheenjohtajana.

Umerov tuomittiin ”separatismista”. Hän on kritisoinut Krimin venäläismiehitystä. Radio Free Europen mukaan Umerov totesi viimeisessä puheenvuorossaan oikeudessa olevansa ”vain Ukrainan kansalainen”.

– Minä kutsun anneksointia anneksoinniksi ja Venäjän asettamia viranomaisia miehittäjiksi, hän sanoi.

Umerovin mielestä häntä vastaan nostetun syytteen ainoa tarkoitus on rangaista venäläismiehityksen vastustajia.

Venäläisviranomaiset sulkivat Umerovin pakkohoitoon psykiatriseen sairaalaan jo viime vuoden elokuussa. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kuvannut viranomaisten toimintaa Umerovin ihmisoikeuksien törkeäksi loukkaukseksi.

Venäläisen Memorial-järjestön mukaan Ilmi Umerovia vastaan nostettu separatismijuttu on niin ikään ”laiton ja poliittinen”. Umerovin itsensä mukaan syyte perustuu hänen Krimin tataarien televisiokanavalle antamastaan haastattelusta julkaistuun virheelliseen venäjänkieliseen käännökseen. Hänen mukaansa käännöksessä vääristeltiin hänen kommenttejaan.

Venäläiset erikoisjoukot valtasivat Krimin Ukrainalta ja Venäjä otti niemimaan haltuunsa maaliskuussa 2014. Krimillä järjestettiin kyseenalainen kansanäänestys, jonka jälkeen alue liitettiin Venäjään. Venäjä on sittemmin tehnyt anneksoinnin kritisoinnista laitonta. Krimin tataarit ovat vastustaneet äänekkäästi venäläismiehitystä.

YK:n tällä viikolla julkaiseman selvityksen perusteella Krimin venäläismiehittäjät sortavat tataareja. Raportin mukaan tataareihin on kohdistettu vakavia ihmisoikeusloukkauksia kuten perusteettomia pidätyksiä ja vangitsemisia, kidutusta ja muuta kaltoinkohtelua sekä ainakin yksi teloitus. Tataareja on myös kadonnut.

Raportin mukaan niemimaan ihmisoikeustilanne on heikentynyt huomattavasti sen jälkeen, kun Venäjä otti alueen haltuunsa. Julkisissa viroissa olevat menettävät työpaikkojaan, mikäli he eivät suostu luopumaan Ukrainan kansalaisuudestaan tai jos he kritisoivat miehitystä. Ukrainankielinen opetus kouluissa on lopetettu käytännössä kokonaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)