X
SULJE MAINOS
Aleksei Navalnyi mielenosoituksessa toukokuussa. KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP - LEHTIKUVA

Venäjä listasi Aleksei Navalnyin liikkeen terrorijärjestöksi

Korruptionvastainen oppositioliike on nyt samalla listalla Al-Qaidan, Isisin ja Talibanin kanssa

Vankileirillä viruvan Venäjän oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin verkosto on jo listattu Venäjän valtion valvontakomitean Rosfinmonitoringin hakupalvelussa ”terrorismiin liittyvänä” järjestönä, kertoo The Moscow Times. Tämä estää verkoston rahaliikenteen, koska Navalnyin tukeminen vertautuu nyt islamistiterroristien, kuten Al-Qaidan, Talibanin ja Isisin rahoittamiseen.

Virallisesti Moskovan tuomioistuin ei ole vielä määrännyt Navalnyin korruptionvastaista järjestöä FBK:ta ja Navalnyi-verkostoa ”ekstremistiseksi”, vaan asia käsitellään vasta myöhemmin toukokuussa.

Koska Moskovan tuomioistuimen tiedetään olevan vain kumileimasin, lakkautti Navalnyi-verkosto itsensä virallisesti jo viime torstaina. Aikanaan vuonna 2017 Navalnyin sittemmin estettyä presidenttiehdokkuuta varten perustettu Navalnyi-verkosto on keskittynyt organisoimaan protesteja ja tutkimaan korruptiota.

Navalnyin luottomies Leonid Volkov sanoo, että syksyn duumanvaaleissa aiotaan jatkaa Kremliä erityisesti ärsyttävää ”älykästä äänestämistä”, jossa hallinnon hyväksymiä puolueita ja ehdokkaita äänestämällä estetään valtapuolue Yhtenäisen Venäjän ehdokkaan valitseminen. Kyseessä on kuitenkin käytännössä liikkeen loppu järjestönä.

-Tosiasiassa, ollakseni rehellinen, meillä ei ole tulevaisuudensuunnitelma, mutta tämä on selvästi erään aikakauden loppu, sanoo entinen Tambovin Navalnyi-ryhmän johtaja Diana Rudkova The Moscow Timesille.

Rudkova sanoo lehdelle olevansa ”eloonjäämistaistelutilassa”. Hänen pitää yrittää katkaista kaikki välit muihin ryhmäläisiin ja järjestöön välttääkseen ehkä jopa pitkä vankilatuomio.

-Nyt me teemme kaikkemme taataksemme meidän entisen henkilökuntamme turvallisuuden. Katkaisemme internetyhteydet, sähkösopimukset ja kaiken, mikä voisi kytkeä meidän Navalnyin liikkeeseen, jatkaa Rudkova.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt