Verkkouutiset

Veera Ruohon mukaan maahanmuutossa tarvitaan tiukkuutta

Kansanedustaja toteaa, että viime vuosina maahanmuuttopolitiikkaa on kiristetty enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Veera Ruoho (kok.) muistuttaa, että hallituksen vuonna 2015 laatimassa toimenpideohjelmassa maahanmuuttotilanteen hallitsemiseksi on toteutettu yli 80 toimenpidettä ja ohjelmaa. Helmikuussa hallitus linjasi lisäksi lisätoimia maahanmuuttajataustaisten rikollisuuden torjumiseksi, joissa muun muassa esitetään, että turvapaikanhakijat voidaan missä vain turvapaikanhaun vaiheessa ottaa riskiperusteisesti säilöön.

– Demareiden linja on ollut toinen maahanmuuttopolitiikan suhteen. Vuonna 2017 SDP yhdessä muiden oppositiopuolueiden kanssa vaati tilapäisiä oleskelulupia maassa oleville, joita ei ole saatu palautettua. Eilisessä Ylen suuressa vaalitentissä Antti Rinne halusi kielteisen turvapaikan saaneet paperittomat töihin ja koulutukseen, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kokoomus on tällä hallituskaudella ajanut lukuisia tiukennuksia lainsäädäntöön ulkomaalaislain väärinkäytösten välttämiseksi.

– Esimerkiksi vuonna 2015 poistettiin tilapäisen oleskeluluvan mahdollisuus, mikäli henkilöä ei hänestä itsestään riippuvista syistä voida palauttaa, rikoksiin syyllistyneiden karkotuksia Suomesta nopeutettiin 1.1.2019 voimaan astuneella lainsäädännöllä ja uusintahakemusten väärinkäyttöä viivyttämistarkoituksessa vaikeutettiin 1.6.2019 voimaan astuneella lainmuutoksella, Ruoho sanoo.

Vuoden 2015 jälkeen turvapaikanhakijoiden määrät ovat radikaalisti vähentyneet. Vuonna 2015 ensimmäisen hakemuksen jätti noin 32[nbsp]000 henkilöä, kun viime vuonna määrä oli noin 2[nbsp]400.

– Tämä ei silti tarkoita, ettei toimia tarvittaisi. Jottei vuosi 2015 enää kuitenkaan koskaan toistu, tarvitsemme lainsäädännön muutoksia sekä kansallisesti että EU-tasolla, Ruoho sanoo.

Hänen mielestään turvapaikkahakemusten käsittely eli turvapaikanhakijan suojelun tarpeen arviointi tulisi tehdä mahdollisimman lähellä turvapaikanhakijan koti- tai lähtömaata.

– Rajan ylittävästä turvapaikanhausta on siirryttävä kansainvälisen suojelun tarjoamiseen suoraan kriisialueilta ja pakolaisleireiltä noutamiseen. Lisäksi rajan ylittävä turvapaikanhaku tulisi keskittää EU:n yhteisille ulkorajoille, joista henkilöt, joille ei myönnetä turvapaikkaa, palautettaisiin unionin toimesta nopeasti lähtömaihin, jatkaa Ruoho.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)