Varoitus USA:n vetäytymisestä: Suomen olisi pakko tehdä uusi YYA-sopimus

Dosentti Arto Luukkasen mukaan Yhdysvaltojen sotilaallinen vetäytyminen Euroopasta veisi Suomen ”uus-rähmälleen”.

Helsingin yliopiston Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtori, dosentti Arto Luukkasen mukaan Donald Trumpin nousu Yhdysvaltojen presidentiksi merkitsee kuoliniskua globalismille, EU:lle ja sille sodan jälkeiselle ajalle, jossa USA toimi Euroopan turvallisuuden varmistajana.

– Trumpin kuuluttama USA:n vetäytyminen Euroopasta merkitsisi sotilaallisen tyhjiön luomista ja sitä, että EU jäisi heikentyneenä kasvokkain Venäjän kanssa. Saksan ja Euroopan olisi varustauduttava tosissaan. Toisena vaihtoehtona olisi se, että Euroopan Naton jäsenet joutuisivat maksamaan suolaisen laskun omasta turvallisuudestaan, Luukkanen kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Hän kuvaa pahimpana skenaariona eräänlaista ”Jalta-2” -sovintoa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Tällä hän viittaa Krimillä vuonna 1945 järjestettyyn toisen maailmansodan voittajien kokoukseen. Jalta-2:ssa Venäjä voisi luopua otteestaan Syyriassa vastineeksi siitä, että saisi ukrainan etupiiriinsä.

– Putinin kanssa tehtävä Jalta-2 merkitsisi myös sitä, että Baltian Nato-tuki jäisi vain symboliseksi eleeksi. Baltian tukena olisi sotilasliitto, jonka tärkein ”muskeli” ei aikoisi nostaa sormeakaan näiden valtioiden turvaksi.

Yhdysvaltojen sotilaallinen vetäytyminen Euroopasta tarkoittaisi Luukkasen mukaan sitä, että Itä-Euroopan olisi arvioitava uudelleen oma suhteensa Saksaan ja ennen kaikkea Venäjään. Se tarkoittaisi myös Ranskan ydinasepelotteen merkityksen kasvua ja sitä, että Saksan olisi otettava entistä enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan. Ohjustorjunnan häviäminen johtaisi taas siihen, että Venäjän ääni olisi otettava huomioon myös EU:n sisäisessä toiminnassa.

USA:n vetäytyminen merkitsisi Arto Luukkasen mukaan Suomen kohdalla ajautumista ”uus-rähmälleen” itään. Nato-kortti olisi tutkijan mielestä mahdoton.

– Toiseksi, Suomi kuuluisi Venäjän etupiiriin sotilaallisesti rauhan aikana puolueettomana mutta sodan aikana Venäjän etupiiriin kuuluvana maana. Suomi palaisi kylmän sodan asemiin, Luukkanen povaa.

Hänen mukaansa Suomi olisi poliittisesti yhä enemmän Venäjän taskussa.

– Vähitellen Suomen olisi pakko allekirjoittaa jonkinlainen ”YYA-2” sopimus, jossa se nivellettäisiin osaksi Venäjän puolustusjärjestelmää.

Sisäpolitiikassa Suomi lässähtäisi Luukkasen mukaan entistä enemmän rähmälleen.

– Vanhat Venäjän ystävät olisivat taas kurssissa ja nämä iskisivät meikäläisen Nato-siiven polvilleen. Wanhat ja hyvät ajat koittaisivat uudelleen. Vanhat suomettujat saisivat yliotteen. Myös Suomen median ärhäkkyys Venäjän-kriitikkona laskisi huomattavasti ja sen kyky havainnoida erilaisia ”uhkia” vähenisi merkittävästi.

USA:n vetäytyminen olisi Arto Luukkasen mukaan lisäksi ”musertava isku” etenkin Ruotsin turvallisuuspoliittiselle ajattelulle, joka on aina nojannut lännen sotilaalliseen apuun.

– Ensimmäistä kertaa 200 vuoteen Ruotsin olisi kohdattava ikävä ulkoinen maailma sellaisena kuin se on, hän toteaa.

Myös Norjan ja Tanskan olisi pohdittava paikkaansa. Norja joutuisi arvioimaan uudelleen maan pohjoisosien puolustusta. Tanskan olisi taas Luukkasen mukaan neuvoteltava Venäjän kanssa, koska se ei pystyisi tosipaikan tullen puolustamaan salmiaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt