Kuluttajia kauppakeskus Jumbossa Vantaalla. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Varoitus taloudesta: Nousu ei voi olla joka kuukausi yhtä massiivinen

Talous kasvoi edelleen joulukuussa, mutta Danske Bankin ekonomisti varoittaa vauhdin hidastumisesta tänä vuonna.

Kansantalouden tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan joulukuussa 3,6 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

Marraskuussa puolestaan tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan vuodentakaisesta 4,3 prosenttia, kun aiempi arvio oli 3,5 prosenttia. Tämän takia kausitasoitettu tuotanto laski joulukuussa 0,1 prosenttia edelliskuukaudesta.

Tilastokeskus ennakoi kausitasoitetun bruttokansantuotteen nousseen loka-joulukuussa 1,1 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä ja 3,9 prosenttia vuodentakaisesta. Työllisten määrän ennakoidaan kasvaneen noin 3 prosenttia vuodentakaisesta.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan bruttokansantuotteesta saatu ennakkotieto on linjassa odotusten kanssa. Talousotsikoita ovat viime aikoina hallinneet uutiset hermoilusta rahoitusmarkkinoilla, mutta reaalitalouden näkymät ovat säilyneet erinomaisina.

Hänen mukaansa kotimaan taloudessa hyvä kierrä vahvistaa itseään, kun tuotannon kasvu ruokkii työllisyyden ja palkkasumman kasvua, mikä puolestaan parantaa kotimaisen kysynnän varassa toimivien yritysten näkymiä. Samaan aikaan vientiyrityksille ulkoinen kysyntäympäristö on yhä vahva.

– Kaikki edellytykset löytyvät sille, että myös kuluva vuosi muodostuu hyväksi talouden elpymisen kannalta. Samaan aikaan täytyy kuinkin alkaa totutella siihen, etteivät nousuprosentit voi jatkossa olla joka kuukausi yhtä massiivisia kuin mihin viimeaikoina on totuttu. Ennusteita tehdään tällä hetkellä optimistisissa tunnelmissa ja jossain vaiheessa pettymyksiäkin tulee, Appelqvist muistuttaa.

Erityisesti viennin osalta ollaan hänen mukaansa jo tilanteessa, jossa edellisen vuoden vertailutaso alkaa olla korkea, jolloin kasvuluvut alkavat latistua.

– Joulukuun osalta ilmiö oli jo näkyvissä esimerkiksi viime viikolla julkaistuissa tavaroiden ulkomaankauppaa ja teollisuuden tilauksia kuvaavissa luvuissa. Jatkossa tarvittaisiin uusi vaihde, jotta päästäisiin totuttuihin nousulukemiin. Ensi kuussa tavaravienti todennäköisesti kääntyy jo laskuun, ellei ihmeitä tapahdu, Appelqvist varoittaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt