Verkkouutiset

Uudet laitteet ja outo ilmiö: ihmiset eivät välitä yksityisyydestään

Tutkimuksen mukaan moni näkee yksityisyyden rapautumisen väistämättömänä ilmiönä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Michiganin yliopiston tutkimuksen mukaan ihmiset suhtautuvat yllättävän välinpitämättömästi yksityisyyteensä.

Amazon Echon and Google Homen kaltaisten älylaitteiden omistajat kertoivat tutkijoille tiedostavansa laitteisiin liittyvät riskit. Yksityisyyden rapautuminen nähtiin silti väistämättömänä tosiasiana.

– Minua huolestuttaa erityisesti ajatusmalli, että koska yritykset tietävät jo paljon, mitä haittaa lisätietojen antamisesta voisi olla, apulaisprofessori Florian Schaub sanoo Vice-medialle.

– Se kuvastaa, kuinka käsitykset yksityisyyden sopivasta tasosta ovat jatkuvasti rapautuneet.

Koteihin myytävät älylaitteet ovat jo aiheuttaneet runsaasti keskustelua. Aiemmin tänä vuonna Amazonin Alexa-tekoäly oli nauhoittanut pariskunnan yksityiskeskustelun ja lähettänyt sen sattumanvaraiselle yhteystiedolle.

Vuonna 2015 kohuttiin Samsungin älytelevisioiden yksityisyyssopimuksen kohdasta, jonka mukaan laite voisi periaatteessa nauhoittaa minkä tahansa keskustelun ja lähettää sen kolmannelle osapuolelle. Kaikki internetiin yhdistetyt laitteet ovat myös alttiita hakkeroinnille ja tietomurroille.

Michiganin yliopiston tutkimukseen vastanneista moni vaikutti jo luovuttaneen asian suhteen. Jo aiemmissa tutkimuksissa ihmisten on huomattu toimivan ristiriitaisesti: he kertovat arvostavansa yksityisyyttään, mutta eivät esimerkiksi koskaan vaihda verkkopalvelujen salasanoja tai asenna tärkeitä tietoturvapäivityksiä.

Tutkimuksessa 17 älykaiuttimen omistajaa teki säännöllisiä merkintöjä laitteen käytöstä. Tutkijat havaitsivat, etteivät käyttäjät jaksaneet painaa laitteista löytyviä mikrofonin sammutusnäppäimiä.

Käyttäjät eivät myöskään poistaneet laitteen muistissa olevia nauhoituksia, vaan päinvastoin vakoilivat niiden avulla kodin- tai lastenhoitajia. Schaub huomauttaa, että teknologian kehitys on lisännyt yritysten vastuuta yksityisyydensuojan toteutumisessa.

– Ihmisten olisi hyvä huomioida, että he sijoittavat kotiinsa ja yksityisiin tiloihinsa aktiivisen mikrofonin. Laitteen ohjelmisto päättää, aloittaako se nauhoituksen tietyn aktivointisanan jälkeen vai tekeekö se sitä jatkuvasti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)