Rokotekehitystä Novavaxin laboratoriossa Marylandin osavaltiossa. LEHTIKUVA / AFP / Andrew Caballero-Reynolds

Uudesta rokotteesta lupaavia tuloksia

Novavax-yhtiön koronarokote tuotti koehenkilöille vahvan immuunivasteen.

Jo kolmas amerikkalainen lääkeyhtiö on ilmoittanut lupaavista tuloksista koronaviruksen vastaisen rokotteen kehittämisessä.

Novavaxin ensimmäisen vaiheen kliinisten kokeiden perusteella rokote oli turvallinen ja tuotti immuunivasteen virukselle.

Kokeellinen rokote oli annettu 106 vapaaehtoiselle kahdessa annoksessa. Neutraloivien vasta-aineiden määrä oli nelinkertainen verrattuna Covid-19:stä toipuneisiin potilaisiin.

– Tämä on hyvä asia. Se on erittäin lupaavaa, Novavaxin hallituksen puheenjohtaja Gregory Glenn sanoo CNN:lle.

Tutkimusryhmästä satunnaisesti valituilta 16 henkilöltä havaittiin lisäksi T-soluihin pohjautuvaa vastustuskykyä.

Rokotteen saaneista viisi sai lihaskivun, pahoinvoinnin, kuumeen tai nivelkivun kaltaisia tilapäisiä sivuvaikutuksia. Oireet katosivat keskimäärin alle kahdessa päivässä.

25 henkilölle annettiin lumelääke, mutta heistäkin kolme ilmoitti sivuvaikutuksista. Havainto osoittaa, että osa oireista voi johtua muista tekijöistä.

Novavax kertoo altistaneensa toisessa koeasetelmassa 12 rokotettua apinaa koronavirukselle. Vain yhdelle ilmaantui infektion oireita, jotka katosivat kahdessa päivässä.

Yhdysvalloissa pisimmällä rokotekehityksessä ovat Moderna- ja Pfizer-yhtiöt. Molemmat aloittivat viime viikolla viimeisen eli kolmannen vaiheen laajat kokeet 30 000 vapaaehtoisella.

Yhdysvaltain hallituksen mukaan riskiryhmien rokotukset voidaan aloittaa todennäköisesti joulukuussa. Koko kansan rokottamisessa kestänee pitkälle ensi vuoteen asti.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt