Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken. LEHTIKUVA / AFP Alex Edelman

USA:n ulkoministeri: Kiinan toimet ennennäkemättömiä

Kiina pyrkii maailman johtovaltioksi, varoittaa Anthony Blinken.

Yhdysvaltojen tuore ulkoministeri Anthony Blinken luonnehtii Kiinan yhä aggressiivisempaa käyttäytymistä ja sotilaallista voimaa ”ennennäkemättömäksi”. Yhdysvaltojen pyrkimyksenä ei kuitenkaan ole Kiinan ”patoaminen”, Blinken vakuuttaa yhdysvaltalaisen CBS-kanavan haastattelussa.

Patoamisella viitataan kylmän sodan aikaiseen politiikkaan, jolla Yhdysvallat pyrki estämään Neuvostoliiton vaikutusvallan leviämistä.

Kiina on ainoa valtio joka pyrkii tosissaan haastamaan sääntöperäisen maailmanjärjestyksen, niin taloudellisesti, poliittisesti kuin sotilaallisestikin, Blinken toteaa. Yhdysvaltojen pyrkimyksenä on kyseisen järjestyksen puolustaminen, mutta Kiina ei ole koskaan aikaisemmin käyttäytynyt yhtä uhittelevasti ja itsevarmasti, ulkoministeri varoittaa.

– Kiina ajattelee, että sen kuuluu olla maailman johtava valtio, Blinken uskoo.

Sotilaallinen eskalaatio ei kuitenkaan ole kummankaan osapuolen intressissä, Blinken korostaa. Yhdysvalloilla ei ole ”ylellisyyttä”  jättää Kiina huomiotta, ulkoministeri sanoo. Maiden suhteet ovat kuitenkin viime aikoina  jälleen kiristyneet. Niin Taiwanin asema kuin Kiinan ihmisoikeustilanne  huolestuttavat Yhdysvaltoja. Yhdysvallat on esimerkiksi määritellyt uiguurien kohtelun Kiinassa kansanmurhaksi.

Kiinaan kohdistuu myös useita sisäisiä haasteita, kuten ikääntyvä väestö ja suuret ympäristöongelmat, Blinken toteaa.  Yhdysvaltojen vahvuutena on ulkoministerin mukaan vahva innovatiivisuus.

– Historiaa tutkiessani olen huomannut, että me yhdistämme aina voimamme kohdatessamme merkittävän haasteen tai vastustajan, silloin olemme pystyneet ajattelemaan ja toimimaan kauaskantoisesti.

Blinken tunnetaan presidentti Joe Bidenin pitkäaikaisena luottomiehenä ja ulkopoliittisena neuvonantajana.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt