USA:n korkein oikeus kumosi homoliitot kieltävän lain

Yhdysvaltain korkein oikeus on kumonnut lain, joka määrittelee avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi.

Laki äänestettiin perustuslain vastaiseksi äänin 4-5. Äänestystulos on merkittävä etappi homoseksuaalien oikeuksien puolustajille.

Defence of Marriage Act (DOMA) -nimellä tunnettu laki on estänyt liittovaltiota tunnustamasta samaa sukupuolta olevien avioliitot, vaikka ne olisi solmittu osavaltiossa, jossa homoliitot on laillistettu.

Korkein oikeus ei ottanut kantaa siihen, onko Kalifornian homoavioliittoja koskeva kielto perustuslain mukainen vai ei. Päätöksen on tulkittu raivaavan tietä tasa-arvoisille avioliitoille osavaltiossa.

Tällä hetkellä kaksitoista Yhdysvaltain osavaltiota tunnustaa tasa-arvoisen avioliiton, kun taas 30 vastustaa sitä. DOMA-laki on säädetty vuonna 1996, jolloin yksikään osavaltio ei sallinut homoliittoja.

Korkeimman oikeuden päätös merkitsee samoja oikeuksia kaikille aviopareille sukupuoleen katsomatta. Los Angeles Timesin mukaan USA:ssa on 100 000 laillisesti vihittyä homo- ja lesboparia, joille ei ole aikaisemmin kuulunut esimerkiksi samoja verohelpotuksia ja eläke-etuuksia kuin muille aviopareille.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt