Yhdysvallat kehottaa Kiinaa neuvottelemaan Taiwanin kanssa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

USA varoittaa: Kiinan provokaatioiden on loputtava

Kiinalaishävittäjät loukkasivat Taiwanin ilmatilaa.

Yhdysvallat kehottaa Kiinaa lopettamaan Taiwaniin kohdistuvat provokaationsa, uutisoi Financial Times. Taiwan kertoi usean kiinalaiskoneen, mukaan lukien neljän hävittäjän ja kuuden pommikoneen, loukanneen maan ilmatilaa lauantaina. Kiinalaiskoneet lensivät Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle.

Taiwanilaismedioiden mukaan kiinalaiskoneiden loukkaukset jatkuivat sunnuntaina. Kyseessä on suurin ilmatilaloukkaus kuukausiin alueella.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottaja kommentoi maan olevan huolissaan Kiinan käytöksestä.

– Kehotamme Beijingiä lopettamaan sotilaallisen, diplomaattisen ja taloudelliseen paineen kohdistamisen Taiwania kohtaan, ja sen sijaan aloittamaan keskustelut Taiwanin demokraattisesti valittujen edustajien kanssa, Yhdysvaltojen ulkoministeriöstä todettiin.

Kiinan ja Taiwanin välit ovat perinteisesti olleet hyvin jännittyneet, ja Kiina katsoo 23 miljoonan asukkaan saarivaltion kuuluvan itselleen. Yhdysvallat ei tunnusta Taiwanin itsenäisyyttä, mutta on kuitenkin ilmaissut tukensa valtiolle. Taiwanin edustaja osallistui Joe Bidenin virkaanastujaisiin aikaisemmin tällä viikolla.

Kiina-suhteesta odotetaan yhtä Bidenin kauden suurista haasteista. Yhdysvaltojen ja Kiinan välit ovat viime vuosina kiristyneet, ja Bidenin hallinto on pitämässä kiinni tiukemmasta Kiina-linjasta, FT arvioi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt