Robert O'Brien. LEHTIKUVA / AFP Fredrik Persson

USA tapaa liittolaisiaan Ranskassa

Kiina puhuttanee USA:n turvallisuusneuvonantajan tapaamisessa.

Yhdysvaltojen kansallinen turvallisuusneuvonantaja Robert O’Brien suuntaa alkavalla viikolla Eurooppaan, uutisoi Politico. O’Brien on presidentti Donald Trumpin läheisimpiä avustajia ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä. Ennakkotietojen mukaan etenkin Kiina tulee hallitsemaan vierailun asialistaa.

O’Brien ja hänen kakkosmiehensä Matthew Pottinger matkustavat maanantaina Ranskaan, missä he kolmipäiväisen vierailun aikana tulevat tapaamaan virkamiehiä Ranskasta, Britanniasta, Saksasta ja Italiasta. Tapaamista on valmisteltu ainakin viikkojen ajan.

Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottajan mukaan tapaamisessa tullaan Kiinan lisäksi käsittelemään myös muun muassa 5G-verkkoja, Venäjää ja koronatilannetta.

Yhdysvallat on kehottanut eurooppalaisia olemaan tekemättä yhteistyötä kiinalaisen Huawein kanssa 5G-verkkoja rakennettaessa.

Kysymys on yksi monista Yhdysvaltojen ja Euroopan suhteita viime aikoina raastaneista. Viimeksi kesäkuussa presidentti Trump ilmoitti vetävänsä pois yli 9000 Saksaan sijoitettua yhdysvaltalaissotilasta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt