X
SULJE MAINOS
Nord Stream -kyltti Lubminissa Pohjois-Saksassa. LEHTIKUVA / AFP Odd Andersen

USA ja Saksa varoittavat Venäjää Nord Stream 2 -putkesta

Yhdysvallat ja Saksa saivat aikaan yhteisen linjan kaasuputkihankkeesta.

Yhdysvallat ja Saksa ovat saavuttaneet periaatteellisen konsensuksen kiistanalaisen Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen osalta, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen.

Yhdysvallat ja Saksa toteavat yhteisessä lausunnossaan tukevansa Ukrainaa ja Euroopan energiaturvallisuutta.

– Jos Venäjä yrittää käyttää energiaa aseena tai syyllistyy edelleen aggressiivisiin tekoihin Ukrainaa vastaan, Saksa ryhtyy toimiin kansallisella tasolla ja vaatii tehokkaita toimia Euroopan tasolla, mukaan lukien sanktiot, Venäjän vientikapasiteetin rajoittamiseksi Eurooppaan energia-alalla, kaasu mukaan lukien, ja/tai muilla taloudellisesti merkityksellisillä aloilla, lausunnossa todetaan.

– Tämän sitoumuksen tarkoituksena on varmistaa, ettei Venäjä käytä väärin mitään putkea, Nord Stream 2 mukaan lukien, aggressiivisten poliittisten päämäärien saavuttamiseksi käyttämällä energiaa aseena.

Yhdysvaltain ja Saksan mukaan on sekä Ukrainan että Euroopan etujen mukaista, että Ukrainan kautta kulkeva kaasukuljetus jatkuu myös vuoden 2024 jälkeen.

– Tämän mukaisesti Saksa sitoutuu hyödyntämään kaikkia käytettävissä olevia keinoja saadakseen jopa kymmenen vuoden pidennyksen Ukrainan kaasunsiirtosopimukselle Venäjän kanssa.

Nord Stream 2 -putki on rakennettu lähes valmiiksi. Se kulkee Itämeren halki ja kuljettaa kaasua Venäjältä Saksaan.

Yhdysvallat on vastustanut hanketta, koska se pelkää putken kasvattavan Euroopan riippuvuutta Venäjän kaasusta. Myös Ukraina on vastustanut putkihanketta.

Yhdysvaltain vastustus on kuitenkin lieventynyt presidentti Joe Bidenin astuttua virkaan. Biden perui toukokuussa putkiyhtiölle määrätyt talouspakotteet.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vieraili Washingtonissa viime viikolla.

– Merkelin viimeinen Yhdysvallat-vierailu meni ilmeisesti hyvin, Vanhanen toteaa Twitterissä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt