X
SULJE MAINOS
Taiwanin lippu. LEHTIKUVA / AFP Philip Fong

USA ei lupaa turvatakuita Taiwanille

Kiinan nousu on herättänyt keskustelua Taiwanin turvatakuista.

Yhdysvallat ei aio antaa suoranaisia turvatakuita Taiwanille, sanoo presidentti Joe Bidenin Aasian asioiden neuvonantaja Kurt Campbell. Asiasta uutisoi Financial Times, jonka järjestämässä tilaisuudessa Campbell Taiwanin tilannetta kommentoi.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välit ovat viime aikoina kiristyneet, johtuen osittain Kiinan sapelinkalistelusta lähialueellaan. Taiwanin ja Kiinan välit ovat erittäin huonot, eikä Kiina tunnusta saarivaltion itsenäisyyttä. Reilun 23 miljoonan asukkaan Taiwanilla ei ole muodollisia diplomaattisuhteita Yhdysvaltojen kanssa, mutta maat tekevät kuitenkin yhteistyötä ulko- ja turvallisuuspolitiikan saralla. Yhdysvallat on myös toistuvasti kehottanut Kiinaa välttämään provokaatioita naapuriaan kohtaan.

Selkeitä turvatakuita ei Taiwanille kuitenkaan ole luvassa, toteaa pitkän linjan diplomaatti Campbell. Useat asiantuntijat ovat kehottaneet Yhdysvaltoja selkeyttämään linjaansa jännitysten kasvaessa alueella. Campbellin mukaan tämäkin olisi kuitenkin riski. Sotilaallisen kyvyn lisäksi Yhdysvaltojen on korostettava linjassaan myös diplomatiaa, hän sanoo.

Myös kansallisen tiedustelupalvelun johtaja Avril Haines on varoittanut Kiinan voivan reagoida uuteen Taiwan-linjaukseen kielteisesti.

Kriitikoiden mukaan nykyinen, tahallisen epämääräinen linjaus on jäänne ajoilta, jolloin Kiina ei muodostanut sotilaallista uhkaa Taiwanille.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt