Verkkouutiset

Loikkari paljastaa: Näin Kim Jong-Unille järjestetään luksustavaraa ohi pakotteiden

Pohjois-Korea kiertää jatkuvasti kansainvälisiä pakotteita, entinen korkea-arvoinen pohjoiskorealaisvirkamies kertoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Salamyhkäinen Osasto 39 vastaa varojen ja luksuksen järjestämisestä Pohjois-Korean eliitille.

Viraston entinen työntekijä Choi Kun-Chol kertoo Wall Street Journalin haastattelussa, kuinka Pohjois-Korean salainen ulkomaankauppa toimii Kim Jong-Unin valtakaudella.

Choin mukaan kertomukset Pohjois-Korean pyörittämästä laittoman tavaran kaupasta pitävät paikkansa. Paikalliset kauppaedustajat eivät kuitenkaan vastaa siitä.

”Pohjois-Koreasta lähtee väkeä solmimaan yksittäisiä sopimuksia ydinase- ja ohjusmateriaalin tuonnista. Ulkomailla olevat kauppaedustajat eivät oikeastaan tiedä, miten homma toimii.”

Choi sanoo, ettei ole itse osallistunut väärennetyn tavaran kauppaan, mutta tunsi monia, jotka sekaantuivat huumeiden tai väärennettyjen tupakkatuotteiden myyntiin.

Hänen mukaansa Pohjois-Koreassa tuotettuja huumeita myydään pääasiassa Kiinassa, Taiwanissa ja Japanissa.

”On epäselvää, onko valtio suoraan mukana huumeiden myynnissä. Kim Jong-Unia ei kuitenkaan kiinnosta, mistä raha tulee, jos joku kykenee tienaamaan valtiolle miljoonia”, Choi kertoo.

Choin mukaan korkea-arvoiset virkailijat ovat vastuussa luksustuotteiden järjestämisestä maan eliitille.

YK:n Pohjois-Korealle asettamat pakotteet kieltävät ylellisyystuotteiden viennin maahan. Silti Pohjois-Korean silmäätekeville virtaa luksusta.

”Jos Kim Jong-Un haluaa luksuskellon, virkailija ostaa sen itselleen Italiasta tai Ranskasta. Pienet tavaramäärät menevät ongelmitta läpi vientitarkastuksista.”

Choin mukaan ylellisyystuotteiden vienti on kuitenkin tyrehtynyt entisestä Kim Jong-Unin valtakaudella.

”Kuulemani mukaan Kim ei järjestä samanlaisia ylettömiä ryyppyjuhlia kuin isänsä, joten tarvetta sellaisille luksustuotteiden määrille kuin ennen ei enää ole.”

Valuuttapula on ongelma

Pohjois-Korea hoitaa ulkomaankauppaan liittyvät tilisiirrot yksityisten tilien kautta. Choin mukaan esimerkiksi mineraalikaupasta saadut tulot jaetaan muutaman yksityishenkilön tileille.

”Tilit ovat Kiinassa ja Macaossa. Yhteistyötä tehdään myös joidenkin pienten italialaisten, venäläisten ja afrikkalaisten paikallispankkien kanssa.”

Choi kertoo, että Pohjois-Korealla on kuitenkin jatkuva pula ulkomaisesta valuutasta. Siitä on haittaa etenkin tuontitavaran hankinnassa.

Choin mukaan Kim Jong-Un onkin muuttanut aiemmin sovellettuja hallinnollisia käytäntöjä innostaakseen ulkomailla oleilevia virkamiehiä tuottamaan lisää varoja valtiolle.

”Kim Jong-Ilin aikaan sillä ei ollut väliä, paljonko virkailija pystyi tienaamaan ulkomailla. Hän sai olla poissa enintään noin viisi vuotta. Nyt ne, jotka hankkivat valtiolle ulkomaalaista valuuttaa saavat oleilla ulkomailla vaikka 10-20 vuotta. He, jotka tienaavat suuria summia, voivat ottaa perheensäkin mukaan”, Choi paljastaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)