Verkkouutiset

USA yhdisti Putinin suomalaismiljardöörin öljy-yhtiöön – yhtiö kiistää täysin

USA:n valtiovarainministeriön mukaan Vladimir Putinilla "on sijoituksia" öljy-yhtiössä. Yhtiö kiistää asian.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

USA julkisti torstaina uuden pakotelistan, jolla on Ukrainan tapahtumien vuoksi 20 venäläistä yksityishenkilöä ja Bank Rossija.

Pakotelistan yhteydessä on julkaistu tästä löytyvä perustelutiedote.

Tiedotteessa on sanktioitujen henkilöiden nimilista. Heidän yhtenä alakohtanaan ovat ”sisäpiirin jäsenet”, joita on viisi.

Neljän miehen ja yhden pankin todetaan olevan mukana, koska he ovat avustaneet tai toimineet ”merkittävän Venäjän hallituksen virkailijan” puolesta tai ovat hänen kontrollissaan. Viittaus tarkoittaa presidentti Vladimir Putinia.

Ensimmäisenä nimenä on Hartwall-Areenan ostajina tunnettu liikemies Gennadi Timtshenko, joka asuu Sveitsissä ja on myös Suomen kansalainen. Hän on oligarkki, joka on omistanut 43 prosenttia Gunvor-yhtiöstä.

”Gennadi Timtshenko on yksi perustaja Gunvorissa, joka on yksi maailman suurimmista itsenäisistä kauppiaista öljy- ja energiamarkkinoilla. Timtshenkon toimet energiasektorilla ovat liittyneet suoraan (Vladimir) Putiniin. Putinilla on sijoituksia Gunvorissa ja hänellä voi olla suora pääsy Gunvorin pääomiin”, USA:n tiedotteessa todetaan.

Gunvor Group kiisti asian välittömästi ja ehdottomasti.

”Presidentti Putinilla ei ole eikä ole koskaan ollut mitään omistusta, etua tai vastaavaa Gunvorista. Kaikki muunlainen asian ymmärtäminen on täysin väärää ja tyrmistyttävää”, yhtiö totesi lausuntonaan Wall Street Journalille.

Kauppalehden mukaan Timtshenko on myynyt Gunvorin koko omistuksensa vuorokautta ennen sanktioiden julkistamista.

Muiksi ”sisäpiirin jäseniksi” USA listaa liikemiesveljekset Arkadi Rotenbergin ja Boris Rotenbergin sekä Bank Rossijan suuromistajan, Putinin henkilökohtaisen pankkiirin Juri Kovaltshukin. Boris Rotenberg on myös Suomen kansalainen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)