Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (keskellä) vieraili sotilaiden luona rintamalla. LEHTIKUVA / AFP

Ukrainan Suomen-lähettiläs VU:lle: Olemme vaarallisella tiellä, toivomme lännen tukea

Olga Dibrovan mukaan Venäjän odotetaan lähettävän jopa kymmeniä pataljoonia lisää rajalle.

Venäjän ja Ukrainan välit ovat kiristyneet. Venäjä on keskittänyt lisää joukkoja miehittämälleen Krimin niemimaalle ja Ukrainan-vastaiselle rajalle. Kyseessä kerrotaan olevan useiden pataljoonien suuruiset sotilasmäärät. Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinto on syyttänyt Ukrainaa jännitteiden kiristymisestä.

Ukrainan Suomen-suurlähettiläs vahvistaa tilanteen kärjistymisen Verkkouutisille lähettämässään seikkaperäisessä avoimessa kirjeessä.

– Kun otetaan huomioon viimeaikaiset muutokset Venäjän retoriikassa ja pattitilanne neuvotteluissa, kyseessä voi olla valmistautuminen sotilaallisten toimien kärjistämiseen, Olga Dibrova kirjoittaa.

Hän viittaa tiedustelutietoihin, joiden mukaan Venäjällä on Ukrainan-vastaisella rajalla ja Krimillä yhteensä 28 valmiuspataljoonaa.

– Venäjän odotetaan lähettävän vielä 25 pataljoonaa lisää rajalle, Dibrova kertoo.

– Ukraina arvostaa suuresti kaikkien Euroopan kansankuntien, myös Suomen, osoittamaa vankkaa tukea Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta kohtaan.

Hänen mukaansa on erittäin tärkeää saada kaikki demokraattiset valtiot liikkeelle, jotta Venäjän aggressiiviset toimet Ukrainassa saadaan loppumaan.

Tulitaukoa rikotaan

Dibrova kertoo Venäjän vahvistaneen merkittävällä tavalla Ukrainan alueella olevien miehitysjoukkojensa taistelukykyjä tammikuusta lähtien.

– Nämä joukot koostuvat 28 000 asevelvollisesta ja yli 2 000 Venäjän federaation asevoimien edustajasta. Lisäksi Rostovin alueelle on sijoitettu 12 ylimääräistä pataljoonaa reserviin Donbassin miehitysjoukkoja varten.

Hänen mukaansa viime vuoden heinäkuussa julistetun tulitauon jälkeen miehitysjoukot ovat rikkoneet sitä 1 074 kertaa. Samalla Ukrainan kärsimät sotilastappiot tänä vuonna ovat moninkertaistuneet verrattuna viime vuoden loppuun.

– Tämä ei olisi mahdollista ilman pysyvää logistista tukea. Venäjä on lähettänyt tämän vuoden alusta alkaen valvomattoman rajan yli Itä-Ukrainan konfliktialueelle noin 19 000 tonnia polttoainetta, 355 tonnia ammuksia sekä 35 ajoneuvoa, tankkia ja raketinheitinjärjestelmää.

Dibrova kertoo Venäjän peittelevän rikkomuksiaan estämällä Etyjin tarkkailijoiden liikkumista Itä-Ukrainassa.

– Haluan korostaa, että Ukraina on sitoutunut vahvasti konfliktin poliittiseen ja diplomaattiseen ratkaisuun.

– Ukraina on pyrkinyt käynnistämään Minskin prosessia uudestaan ja toimeenpanemaan neljän maan eli ”Normandian formaatin” Pariisin huippukokouksessa solmimia sopimuksia. Venäjä kuitenkin estää tehokkaasti niiden edistämisen, harjoittaa vaarallista kärjistämisstrategiaa ja keskittää joukkoja Ukrainan rajoille sekä miehitetyille Donbassin ja Krimin alueille käyttäen sotaharjoituksia tekosyynä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt