Verkkouutiset

Politiikan elinkaarimalli: PS siirtyikin askeleen taaksepäin

Mari K. Niemen mielestä perussuomalaiset on pyrkinyt normalisoituneesta takaisin haastajaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Poliittisen historian dosentti ja erikoistutkija Mari K. Niemi kirjoittaa Nykypäivän kolumnissaan väittelystä siitä, syntyikö perussuomalaisten Jyväskylän puoluekokouksessa uusi puolue.

Hänen mukaansa ”alan tutkijoiden hahmotteleman populistipuolueiden elinkaarimallin valossa puolue siirtyi pikemminkin askeleen taaksepäin: jo normalisoituneesta puolueesta takaisin haastajaksi”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Siinä missä perussuomalaisista oli Timo Soinin hyppysissä tullut hyväksytty ja hallituskelpoinen toimija, kesän johtajavalinnat ja presidenttiehdokkaan valinta kertovat halusta palata vanhoihin hyviin aikoihin: aikaan, jolloin puolueella oli aloite, se sai väkeä ja median liikkeelle ja kilpailijat varuilleen, Mari K. Niemi kirjoittaa.

Populistipuolueen elinkaaressa ensimmäinen vaihe on perustan luominen laajan tyytymättömyyden aikana. Toiselle vaiheelle tyypillistä on asettuminen haastajaksi ja median herkeämätön kiinnostus.

– Moni muistanee tunnelmat ennen perussuomalaisten vuoden 2011 jytkyvoittoa. Puolueen ja Timo Soinin ympärillä poreili, eikä media tuntunut saavan ilmiöstä tarpeekseen.

Kolmas vaihe on normaalistuminen. Siinä populistipuolue on saavuttanut julkista hyväksyttävyyttä ja vakiinnuttanut asemansa.

– Tässä tilanteessa perussuomalaiset olivat puoluekokouksensa alla. Puolue ei ollut enää haastaja, vaan poliittinen voima muiden joukossa.

Populistipuolueiden kannattajat näyttävät Mari K. Niemen mukaan antavan tavallista helpommin anteeksi puolueensa edustajien kohuja ja skandaaleja.

– Sen sijaan heidän voi olla tavallista vaikeampi hyväksyä sitä, että vaalilupaukset tai korkealle viritetyt odotukset eivät pidäkään, hän toteaa.

Elinkaarimallin viimeisessä vaiheessa puolue heikentyy.

– Vaikka perussuomalaiset on ollut vaikeuksissa, on hyvä muistaa, että edellä kuvattu kehitys ei aina toteudu. Osa populistipuolueista jatkaa taivaltaan esimerkiksi johtajavaihdoksen tai agendan uusiutumisen avulla. Keskeistä on kyky perustella puolueen kannattajille valta-asemassa tehtyjä ratkaisuja, Mari K. Niemi huomauttaa.

– Henkilövalintojen valossa perussuomalaiset pyrkivät takaisin ärhäkäksi haastajaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)