Verkkouutiset

Tutkija IL:lle: Tämä voi ratkaista jengiytymisen suunnan

Tutkimuspäällikön mukaan alueellinen eriytyminen näkyy jo Suomessa, mutta sitä voidaan ehkäistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tutkimuspäällikkö Timo Kauppisen mukaan alueellisella eriytymisellä on merkittävä rooli siinä, kehittyykö Suomen nuorisorikollisuus kohti Ruotsissa toteutunutta suuntaa. Ruotsiin on muodostunut jengirikollisten haltuunsa ottamia lähiöitä.

Aihe nousi Suomessa puheenaiheeksi tiistaina sen jälkeen, kun HS uutisoi Helsingissä liikkuvasta reilun sadan vaarallisen nuoren joukosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Timo Kauppinen kertoo Iltalehdelle, miten alueellinen eriytyminen yleensä tapahtuu ja miten Suomessa voidaan välttää Ruotsin kohtalo.

Hänen mukaansa ihmiset asettuvat eri asuinalueille luontaisista syistä esimerkiksi elämäntilanteensa perusteella. Huono-osaisilla ihmisillä voi olla vähemmän vaihtoehtoja, jolloin he alkavat keskittyä niille alueille, joilta asuntoja on mahdollista saada.

Kauppisen mukaan maahanmuuttajataustaiset voivat joutua syrjityiksi työ- ja asuntomarkkinoilla, ja jos heillä ei ole mahdollisuuksia hankkia parempia elinolosuhteita säntillisestä elämästä huolimatta, ongelmia voi alkaa ilmetä lisää.

– Jos työnnetään jollakin tapaa ulkopuolelle yhteiskunnasta tai pääsee muodostumaan sellainen kuva, se on ongelmallista.

Kauppisen mukaan nopeasti ja halvalla rakennetut, tiiviit asuinlähiöt ovat omiaan muuttumaan myöhemmin huono-osaisuuden ja etnisen eriytymisen kiintopisteiksi.

Huono-osaisuuden keskittyessä ja eriytymisen kiihtyessä voi alkaa ilmetä levottomuutta, häiriökäyttäytymistä ja väkivaltaisuutta.Se heikentää myös muiden asukkaiden olosuhteita, ja jopa sytyttää kehityskulkuja, jotka ajavat heitäkin huono-osaisiksi.

Suomessa ei kansainvälisesti vertailtuna ole Kauppisen mukaan erityisen eriytynyt tilanne. Helsingin kaupungin vuonna 2019 tekemän raportin mukaan alueellinen eriytyminen on kuitenkin kasvanut kymmenen vuoden aikana.

Kauppisen mukaan eriytymiseen vaikuttaminen on monialaista viranomaistoimintaa ja myös politiikkaa. Poliisin voimakaskaan läsnäolo ei yksin riitä muuttamaan levotonta aluetta rauhalliseksi. Tutkimustiedon mukaan tarvitaan ainakin koulutoimea ja nuorisotyöntekijöitä, Kauppinen listaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)