Verkkouutiset

Kokoomuksen Saara-Sofia Sirénin mielestä somen hyvä puoli on se, että poliitikot ovat kansalaisille helpommin lähestyttävissä. LEHTIKUVA / IRENE STACHON

Tutkija huolissaan HS:ssa: ”Muuttaako some politiikan sisältöä?”

Moni poliitiikko kokee nykyään somessa olemisen pakollisena.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

 Vuonna 2021 politikka ja sosiaalinen media ovat vahvasti yhteen kietoutuneita. Tutkija Anu Koivusen mukaan politiikoilla pyöriikin nykyään jatkuvasti päässään niin sanottu ”somekela”. Asiasta kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Koivunen on kollegoidensa kanssa tutkinut 22:n suomalaisen poliitikon somenkäyttöä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Keskeisen osan poliitikon työstä muodostaa sen pohtiminen, miten työstä voisi viestiä ja miten se sopisi eri somealustoille. Osa haastateltavista käytti siihen enemmän tai vähemmän aikaa, mutta se kela oli kaikilla koko ajan läsnä, Koivunen kertoo HS:lle.

Somessa algoritmit ja kunkin somen logiikka määräävät, mikä sisältö toimii ja mikä ei. Koivusen mukaan poliitikot tietävät sen.

– Mitä se tarkoittaa sen kannalta, mitkä asiat nousevat politiikan agendalle? Onko niin, että julkisuuteen nousee vain tietyntyyppisiä teemoja, jotka edellyttävät kuohuntaa?

HS:n haastattelemasta neljästä kansanedustajasta kukaan ei myöntänyt toimineensa esimerkiksi eduskunnassa tietyllä tavalla siksi, että se näyttäisi hyvältä somessa.

– Tiedän, mitkä olisivat sellaisia aiheita ja tapoja, joilla sosiaalisessa mediassa saisi paljon huomiota. En ole halunnut lähteä vastakkainasetteluun ja kärjistämiseen. Enemmänkin se menee niin päin, että jos on aihe, joka nousee sosiaalisessa mediassa isoksi, minulta kysytään, mitä mieltä olet tästä. Yksi somen hyvistä puolista on se, että poliitikot ovat helposti lähestyttävissä ja on mahdollista jakaa tietoa melkein reaaliajassa, kertoo kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.).

Toisaalta kansanedustajien mukaan sosiaalinen media on madaltanut keskustelun tasoa. Se on tehnyt normaaliksi sellaisenkin puheen, jota ei perinteisiin medioihin hyväksyttäisi.

Koivusta huolettaa somenkäytössä lähinnä kansanedustajien jaksaminen. Moni poliitiikko kokee nykyään somessa olemisen pakollisena.

– Se onkin aika uskomaton ajatus, että millä tavalla kansanedustaja voi pysyä työkuntoisena ja keskittyneenä ja kokea työn sisällöllisesti antoisana ja mielekkäänä, jos hän ajattelee, että pitäisi manageroida viittä sosiaalisen median kanavaa, Koivunen pohtii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)